A Föld legmélyebb pontjától a lalibelai templomokig

– kalandok Etiópiában

Előadó: Dr. Szlamka Zsófia

Etiópiában 2019 és 2020-ban jártam, a doktori munkám kapcsán utaztam Kelet-Afrika e változatos országába. Addis Ababa volt a bázisom, itt töltöttem a város különbőző negyedeiben több hónapot. A kutatócsoporttal azon dolgoztunk, hogy hogyan is tudunk olyan szülőprogramokat kialakítani fejlődési rendellenességekkel élő gyerekek családjai számára, ami megvalósítható olyan helyeken, sokszor bármilyen erőforrás nélküli vidékeken, mint az etióp tájék. A fővárosból aztán rengeteget utaztam.

A csapattal sokszor mentünk az ország déli vidékeire kutatni. Ez egy tóvidék, vulkánokkal, sivataggal, sok vidéki faluval.

Ellátogattam Északon Lalibelába, az egyik legősibb vidékre az országban, és Húsvétkor megismertem, hogy is virrasztanak ők az ünnepkor. Utaztam Gondar és a Tana-tó vidékére, ahol a tó belsejében apró szigetvilágon sok-sok kolostor található. Ellátogattam kelet felé, a szomáli vidékre, ahol Rimbaud francia költő is töltötte utolsó éveit.

Végül pedig ellátogattam a Danakil-sivatagba, a Föld egyik legmélyebb és legforróbb pontjára, az eritreai határon, és megmásztam a Föld egyik jelenleg is aktív vulkánját, ahol a kráter belseje gyalog elérhető.