Jégfalakon és sivatagon át

– 13 ezer km motorral Kis Ázsiában

Előadó: Molnár Péter

A tavalyi fesztiválon egy vietnami és fülöp szigeteki robogózásról meséltem, ezúttal is motorral vágtam neki a világnak, csak a mód és a helyszín változott.

2022 májusában, saját nagymotorommal indultam Budapestről és egy régi álmomat megvalósítva Kis-Ázsiát jártam be két hónap alatt.

Románia és Bulgária után Isztambulba érkeztem, majd a Fekete-Tenger déli partján végigmotorozva először Grúziát, majd Azerbajdzsánt és Örményországot jártam be. Ezt követően Törökország kurd területein, a szír határ mentén, majd Kappadókián és a földközi tengeri riviérán és Szerbián keresztül jöttem haza.

13 ezer km 2 hónap alatt rengeteg élményt adott. Tudatosan keresem és az út során is kerestem azokat a helyszíneket, programokat, amelyek nincsenek rajta a tömegturizmus futószalagján.

Törökország fekete tengeri részén egy hétig egyetlen külföldi turistával sem találkoztam, Azerbajdzsánban én voltam az egyetlen szárazföldön érkezett utazó, a kurd területen pedig egy olyan Törökországot ismertem meg, amiről el sem tudtam képzelni, hogy létezik és ami fényévekre an attól, amit a riviérán Törökországnak hívnak.

Amikor pedig hazaérve eszembe jutott, hogy milyen apokaliptikus élmény volt, az örmény határnál, villámok között jégesőben motozorni, rájöttem, hogy valójában milyen boldog voltam akkor.

Előadásom erről, egy ilyen útra való felkészülésről és persze a 13 ezer km legérdekesebb élményeiről szól.