Intrarealista kollázs

Útiperformansz Kolumbiából

Előadó: Jozifek Zsófi (Andante Palpitante)

Beszámolóm térkép és időjárásjelentés, trópus, csípések, bőrré ázás, gleccsertúra, gyógynövény-szertartás. Mágikus és intrarealista kollázs, ha úgy tetszik: útiperformansz. “Le cuento el milagro, pero no el santo.” 

2022 májusától 90 napot töltöttem Kolumbiában, hátizsákkal, egyedül, olykor másokkal, néha önkéntesként. Gyalog, busszal, motortaxival, csónakkal, kicsit stoppal, máskor idegenvezetve.

Bejártam a karibi partvidéket, és az Andok hegyláncait, elidőztem Bogotában. Választások is voltak, azután elsöprő ujjongással kitáncolt kormányváltás. Jártam iskolákban, újraültetett kísérleti esőerdőben, aktivista találkozón, színházi próbákon, egyetemi órán, női körben, gyógyító helyeken, dolgoztam glampingben, hostelben, és tartottam foglalkozásokat skizofréniával élőknek. Az utazó belekeveredett, a hallgatónak is bele kell keverednie.

Össze kellene számolnom a költségeket, vagy a kétségeket, sosem látott gyümölcsöket, a magányos estéket. Eséseket és vízeséseket, a szerelmes hajnalokat. A napfelkeltéket, a rámragadt babonákat, vagy az őslakos titkokat. A megtett kilométereket, a dzsungel-életet. A hegyeket, megőrzött köveket, a kitörölt képeket, sóhajtást, meglepetést. Éghajlatokat, politikai vitákat, kitelepített családokat, és a lángoló reményt. Közmondásokat, kihagyott vacsorákat, busz-késéseket, elmaradt programokat, a halakat és madarakat, mellém szegődött kóbor állatokat, naplementéket, a magamban meglelt kezdetet és véget.

Zenei kíséret: Tóth-Bernát Réka