Workshop

Hospex szervezetek – Kanapészörf, ahogy a profik csinálják

Minden amit tudni akartál a kanapészörfről, de eddig féltél megkérdezni.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Workshop előadók

Antal István

Kanapészörffel a világkörül

Független szabadúszó utazó vagyok. Több mint 9 éve vagyok tagja a kanapészörf szervezetnek. 215 vendégem volt és 69 vendéglátóm ez egy nagyon személyes és nagyon jó oldal a Couchsurfing.
Nem ingyen szállásról szól, én inkább szimpátia szállásnak nevezném és nem csak szállás, hanem nagyon sokat tud az oldal – barátságok születnek, közösséget szervez, belülről megismerhetjük az adott társadalmat, a helyiek életét és szokásait láthatjuk testközelből.

Varjasi Gabriella

A sharing economy egyik legjobb újítása az utazás terén a couchsurfing mellett a home exchange, azaz a lakáscsere. A lakáscsere tulajdonképpen a couchsurfing deluxe!
Az utazások során a szállásköltség az egyik legnagyobb tétel, amivel számolni kell. Mivel én sokat megyek 4 fős családdal ez nagyon nem mindegy. Rövidebb városlátogatások, olyan kisebb területeket alaposabban bejáró, pihenős utak esetén ahol egy helyről csillagtúrázunk fantasztikus eszköz lehet a lakáscsere, mikor a saját kéglinket cseréljük el más kedves emberek lakására a vágyott úticélon! De nemcsak a költségcsökkentés egyik jó módja a lakáscsere! Egész más ugyanis valaki saját kisebb-nagyobb fészkéből elindulni a napi kalandokra mint egy szűk panzió szobából, de az sem utolsó szempont, hogy van, aki megöntözi a növényeket és megeteti a teknőst….
Állítom, hogy egy jó helyen levő jó budapesti lakást szinte bárhova  a világon elcserélhetünk, de mi a vidéki házunkért cserébe kaptunk már egy egész Lyon melletti birtokot is! Jól hangzik, de persze mint minden a világon, ez is munkás dolog. Azon felül, hogy saját lakással kell hozzá rendelkeznünk, vonzó csere adatlapot kell összerakni, keresni kell a nekünk megfelelő helyeket mint bármilyen szállást, na és csere érdeklődésekre kell válaszolni. De ha évente egy cserét össze tudunk hozni már megérte! Mi jártunk már így Franciaországban, Portugáliában és Szardínián is.
A lakáscserés utazásról a MiraDonna.hu ( https://miradonna.hu ) blogomon és Facebook oldalamon ( https://www.facebook.com/MiraDonna.hu/ ) is írtam, de itt élőben is megbeszélhetjük kinek való a lakáscsere és kinek nem, mikor jó, és mire nem jó a home exchange, meg amit akartok. 🙂 Például a magyar emberek első kérdése mindig ez: és tényleg nem lopnak? Ezt előre megválaszolom: nem, nem lopnak. Aki a saját szép párizsi lakását az én budapesti lakásomra elcseréli, az higgyétek el, nem azért jön, hogy bármit elvigyen tőlem.
Blog: MiraDonna.hu ( https://miradonna.hu )

25 éve járom a világot, amikor csak tehetem. Egyetemista koromban csípett meg a “travel bug”, és így maradtam. Közben munkám, családom, gyerekeim is lettek, de nem lett kisebb az ország-, világjárási hajlandóságom. 0 km-es koruktól visszük magunkkal a gyerekeket, akik ma már 10 és 13 éves kis kamaszokká cseperedtek. Rengeteg pozitív hozadéka van ezeknek a családi csapatépítéseknek. Sokszor utazom saját szervezésben, gyerekekkel is olyan mifelénk obskúrusnak számító helyekre mint Burma, Kambodzsa, Vietnám vagy Borneó, de belföldön is jövünk-megyünk és minden évben szomszédolunk a környező országokban, ahova sokszor sátorral és kutyákkal megyünk.

2016 óta írom Mira!Donna.hu néven hobbi blogomat, ha úton vagyok a facebook oldalamon naplózok frissen.

Weboldal: http://www.miradonna.hu
Facebook: https://www.facebook.com/MiraDonna.hu/

Kovács Boglárka

SERVAS – travelling for peace

https://hungary.servas.org/mi_a_servas.html

Utazz a békéért! Minden országban új és új kultúrákat ismerhetsz meg, eszméket tehetsz magadévá. Missziómnak tekintem az internacionális barátságok kialakítását, a nemzetiségi alapon való hátrányos megkülönböztetés eltörlését a Föld színéről. A SERVAS ezeket az értékeket mind képviseli. Ennek a csodálatos szervezetnek köszönhetően megtanultam, hogy minden lehet nagyon jó vagy nagyon rossz is, de ez csak a mi hozzáállásunktól függ. Én ezért azt mondanám, megtanultam elfogadni / jól felhasználni az élet adta lehetőségeket, bármi is legyen az.