Gyenes Tímea

Hawai'i Hula Táncbemutató

A Hula csodálatos világán keresztül ismertetjük meg Hawai’i kulturális értékeit. A tánccsoport egyik alapító tagja, Gyenes Tímea, a Magyar-Hawai’i Kulturális Egyesület elnökeként már tartott előadást a szigetek mindennapjairól, kultúrájáról.
Bemutatónkon a táncokban megjelenő két stílust is megjelenítjük, azaz kahiko és auana táncokat is táncolunk.
A tradicionális hawai’i hula Kahiko, elsősorban templomi tánc volt. Isteneik oltalmába ajánlva mindig szent, és komoly szándékkal táncolták. A táncmozdulatok határozottak és lendületesek.
Az auana (modern) stílusát tekintve a lépések lágyabbak, légiesebbek, a kézmozdulatok hullámzóbbak.
A Hula Hawai’i – és Hawai’i maga a Hula” 
A tánc, mint kifejezési forma őszinte szívverése a szigeteknek, amely megtestesíti a legendás polinéziai térség szépségét és báját. A tánc a hawai’i kultúra fontos része, melynek középpontjában a Természet, az Ember szeretete és tisztelete áll. A táncok kelléktára, ritmikai elemei, összetett és kifejező mozdulatai, a táncosok kézjelei mind olyan színpadi nyelvezet, amely mindenki számára érthető.  A táncosok mozdulataikkal ősi mítoszokat, legendákat, érzelmeket jelenítenek meg, keltenek életre.  A kezek történeteket mesélnek, a csípők kecsesen ringanak, miközben a lábak erősen kapcsolódnak a földhöz.
A Magyar-Hawai’i Kulturális Egyesület és az Aloha Társulat és Tánccsoport képviseletében Balogh Margit művészeti vezetővel közösen várunk egy kerekasztal beszélgetésre is, ha érdekel Hawai’i és a Hula tánc.
Hawai’i Táncok Bemutatása és Oktatása