Kerekasztal

Gyerekkel utazni

Bátorító ötletek családosoknak

Ha eddig tartottál volna attól, hogy gyerekkel elindulj a világba, gyere el, beszélgess tapasztalt utazókkal és gyűjts ötleteket, inspirációt, hagyd eloszlatni a félelmeidet.

Hány éves gyerekkel érdemes messzi útra kelni? Mi van, ha pár hétre kimaradnak az iskolából és mit csinálunk másképp, mikor velük megyünk? Gyerekekkel utazni munkás, de minden perce megéri. Hosszú távú befektetés, hogy nyitott, empatikus, problémamegoldó és független emberek legyenek. Vágj bele te is!

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Zita és Árpi (360°bringa)

Három gyermekünk van, most 1,3 és 5 évesek, és a legnagyobb már 20+ országban járt, persze igyekszünk nem ezt, hanem a közös élményeket számolni, és abból is van bőven, ráadásul ezek sokszínűek: utaztunk már hálókocsis vonattal, hátizsákkal, kerékpártúrázva, repülővel, autóval, lakóautóval, egyszerre a 3 gyerek mellett 3 nagyszülőkkel, szóval tényleg volt már minden, Tenerifétől kezdve Dánián Jordániáig minden felé.

Sztori: “Apa, apa, apa!!! Légyszi, utazzunk megint úgy, hogy csak a kerékpárokon és vonaton közlekedünk!” – Hangzott el nemrég az 5 éves lányunk szájából, hivatkozva ezzel a tavalyi, Budapesttől az Alpokon át Adriáig tartó kerékpártúránkra, amit több vonatos megszakítással, 3 részletben (apának haza kellett jönni dolgozni) tettünk meg, nem kevés kalandot átélve együtt. Ebből az egyik, amit szintén ugyanígy “újra kérnek”, az az, amikor a meredek, saras erdei úton elakadva az esőben a gyerekeknek is ki kellett szállni tolni a kerékpárokat. Kell ennél jobb visszajelzés, nagyobb elismerés a gyerekektől, minthogy visszavágynak a kalandnyaralásokba? 🙂

Facebook

Rácz Edit

Rácz Edit vagyok. 42 országban jártam eddig. Különböző típusú utakon vettem részt, eleinte szervezett nyaralásokon, majd egyre inkább saját szervezésben jártam a világot. Természetes volt, hogy az utazásaink gyermekünk születését követően is folytatódnak. 4 hónapos babával utaztunk először még itthon próbaként, majd még mielőtt betöltötte az első életévét már külföldre is. A legemlékezetesebb és leghosszabb útjaink ötletét itt a Járatlan Utakon Fesztiválon kaptam. 2018- ban az akkor 11 éves kisfiammal vonattal tettünk egy körutat Európa 9 országában, majd 2019 ben Európa másik felét néztük meg egy 2 hónapos szintén vonatos körúttal. Mindent én terveztem, szerveztem és bonyolítottam le. Példámmal szeretnék segíteni mindazoknak akik szívesen indulnának, de valami visszatartja őket. Hogy állj neki a szervezésnek, mit vigyél magaddal és mit ne, mit tegyél a biztonságodért, honnan meríts ötleteket, ki segíthet a tervezésben és a szervezésben, hogy nézz olcsón várost és sok egyéb kérdésre válaszolok, akár olyanokra is, ami még fel sem merült benned, de a tapasztalataim alapján hasznos lehet Nektek.

Sztori: A második körutunk előtt az utazás előtti napokban nagyon besűrűsödtek a tennivalók, így az indulás reggelére hagytam a vonatjegy megvásárlását. Felpakolva cuccokkal és kajákkal érkeztünk a Kelenföldi vasútállomásra, ahol is szerettük volna megvenni a jegyünket. A pénztáros el is vitte a személyinket, majd kb 20 percre eltűnt, és mikor előkerült közölte sajnos nem tudja kinyomtatni a vonatjegyünket, mert a nyomtató nem akar működni. Ugyan ráhagytam időt a jegyvásárlásra, de az nem volt bekalkulálva, hogy még át kell mennünk a Déli pályaudvarhoz. Szerencsére aki kivitt minket az állomásra még ott volt, így elvitt minket kocsival de sajnos nagyon szorított az idő. A jegypénztárban az úr 10 perc után közölte, hogy a vonat indulásáig már nem lesz meg a jegyünk, mert az Interrail központ külfödről küldi a jegyet és ők azután nyomtatják és ez a folyamat nem “gyorsvonat”. Így már az első nap első órájában el kellett kezdenem az újratervezést. 2 lehetőségünk volt. Vagy megveszem a jegyeinket Ljubljanaba pluszban a bérlet mellé – ezt ajánlotta a pénztáros- és Ljubljanaban veszem meg az Interrail jegyünket, de mivel még aznap estére nem volt szállásunk és este érkeztünk volna meg, jobbnak láttam az aznap esti vonatra hálókocsi kiegészítő jegyet venni az Interrail bérlet mellé így megoldva a szállást és azt, hogy reggelre érünk oda, így nem veszítünk napot, és napközben még el tudtam pár dolgot intézni. A hálókocsit úgysem próbáltuk tavaly. Viszont aznap muszáj volt elindulnunk, mert a jegy 12 éves korig ingyenes és a kisfiamnak másnap volt a 12. születésnapja. Csak akkor utazhat ingyen, ha megkezdi az utazását a szülinapja előtt. Kicentiztük…. Este fáradtan, de boldogan szálltunk fel a vonatunkra Kelenföldön.

Takács Benedek (qalandar)

Egy féléves kislány édesapja, akinek fontos, hogy az új családtag érkezésével is aktív tagja legyen a közösségeinek. Az emúlt néhány hónapban ennek okán többször volt lehetősége kikísérletezni, hogy miként lehet gyerkőccel utazni.

Galambos Róbert

Most 7 és 9 éves gyermekeinkkel folyamatosan utazunk. Rendezvényszervező életen hazai esküvőire, nemzetközi céges utazásokra, error fare jeggyel Las Vegasba, karibi hajóútra,… mindig együtt megyünk. Lányom 4 éves korára 100 szállodában volt, addig számoltuk.

Sztori: Ádám 7. születésnapján utaztunk Colomboból Dubaiba. Ez egy fárasztó nap is lehetett volna, de kis szervezéssel 7 köszöntést kapott a Sri Lankai szállodában, a reptéren, a légitársaságtól, a családi vacsorán, a dubai szállodai bekészítéssel és bulinak egy lufipartit a szállodában. Odafigyeléssel, előre tervezéssel sok extrát hozzá lehet adni az úthoz, hogy a gyerekek nagyon jól érezzék magukat.