Gyenes Tímea

Aloha Hawai’i - Táncbemutató

A Hula csodálatos világán keresztül szeretnénk megismertetni Hawai’i kulturális értékeit. A tánccsoport egyik alapító tagja, Gyenes Tímea, a Magyar-Hawai’i Kulturális Egyesület elnökeként már tartott előadást a szigetek mindennapjairól, kultúrájáról.

A Hula, mely „Hawai’i ajándéka a földnek“, őszinte szívverése a szigeteknek, egy kecses táncforma, amely megtestesíti a legendás polinéziai térség szépségét és báját. A tánc a hawai’i kultúra fontos része, melynek középpontjában a Természet és az Ember szeretete és tisztelete áll. A táncok kelléktára, ritmikai elemei, összetett és kifejező mozdulatai, a táncosok kézjelei mind olyan színpadi nyelvezet, amely mindenki számára érthető.  A táncosok mozdulataikkal ősi mítoszokat, legendákat, érzelmeket jelenítenek meg, keltenek életre. Kezeik történeteket mesélnek, csípőjük kecsesen ring, miközben lábukkal erősen kapcsolódnak a földhöz.

A tradicionális hawai’i hula Kahiko, elsősorban templomi tánc volt. Isteneik oltalmába ajánlva mindig szent, és komoly szándékkal táncolták. A táncmozdulatok határozottak és lendületesek.Az auana (modern) stílusát tekintve a lépések lágyabbak, légiesebbek, a kézmozdulatok hullámzóbbak.

Előadásunkban minkettő táncstílust megjelenítjük.

A Magyar-Hawai’i Kulturális Egyesület és az Aloha Társulat és Tánccsoport képviseletében Balogh Margit művészeti vezetővel közösen várunk egy kerekasztal beszélgetésre is, ha érdekel Hawai’i és a Hula tánc.

Hawai’i Táncok Bemutatása és Oktatása

Facebook

Weboldal