GEREWOL

– Afrika legkülönlegesebb fesztiválja Csádban

Előadó: dr. Valiskó Gyöngyi (Magányosbolyongó)

Utazásért ennyit még nem küzdöttem – a 8 napos, zuhany nélküli nomádkodásról 45 fok melegben már nem is beszélve – nem véletlen, hogy csak nagyon kevés utazó jut el a Gerewol-ra Csádba, erre lélegzetelállító, pszichedelikus fesztiválra.

A fulani csoporthoz tartozó wodaabe-k az afrikai Száhel régió évszázados hagyományok szerint élő nomád népei, akik a legelőket követve vándorolnak egész évben a marháikkal.

Aztán az esős évszak végén összegyűlnek a különböző klánba tartozó családok, a férfiak órákig sminkelik magukat, majd kezdetét vesz a sivatagi Tinder. A gyönyörűen kifestett, felékszerezett férfiak technicolor ruhákban táncolnak napokon át, hogy valamelyik lány kiválassza őket. A férfi szépségverseny kiválasztottainak jutalma a dicsőségen kívül, kölcsönös szerelem estén házasság, de legalább egy éjszaka az akáciák alatt.

Az előadásomon szeretném nektek elmesélni hogyan él ez a különleges nép, akiknél a szépség a kultúra szerves része, és megmutatni hogyan zajlik az ősi rituálék szerint Afrika egyik legkülönlegesebb fesztiválja.