Dr. Fülep Teofil (VeloTeoFoto.net)

[nectar_portfolio layout=”3″ category=”all” project_style=”1″ item_spacing=”default” load_in_animation=”none”]

Magamról

Dr. Fülep Teofil (VeloTeoFoto.net) vagyok, idegenvezető–túravezető, környezetvédelmi ökológus, biológia–technika szakos tanár, környezettudományokból szereztem PhD tudományos fokozatot. Lételemem és életem a természetjárás, túrázás, utazás, fotózás; szabadidőmben és munkával összefüggésben, túrakerékpáros, gyalogos és úszó természetjáró módszerekkel. A hazai és távoli tájak, az azokhoz messzemenően alkalmazkodott élővilág és őslakosság felfedezésénél és megismerésénél semmi sem érdekesebb és izgalmasabb számomra. Főbb térségeim a Bükk, a Mátra, a Balaton és a Mediterráneum. Kifejezetten szeretem a forróságot, túrázni éjjel, sátrazni télen. Kerékpártúrán 24 óra alatt 100–300 kilométert teszek meg 50 kilogrammig málházva. Úszótúrán napi 5–8 órát töltök a vízben. A természetjárás technikáját és a túravezetés módszertanát 1990 óta fejlesztem, publikálom és oktatom. A turisztikai honlap–blogom https://veloteofoto.net, a visszajelzések szerint az érzékletes „vizuális írás” a turisztikai szakírói jellegzetességem.

A túráimon és utazásaimon végigfotózott tájakról–országokról földrajzos utazási előadásokat tartok, a képeket és a tapasztalatokat felhasználom a publikációs és az oktatómunkáimhoz is. A PhD kutatásomat a természetjárásra építettem (12 év, 12 hazai hegység, ebből 10 kerékpárral). Európa 24 országában és 10 tengerénél jártam, az utazásszámlálóm állása 78 (2023 tavasz). Az utazás számomra az élet legizgalmasabb lehetősége, ajándéka, kalandja és egy életen át kamatozó tanulmánya. A túrák és utazások révén a saját szememmel láthatom világunk szépségeit és gondjait. Tanulok a helyi kultúrák és a turizmus fenntarthatóságának jó és rossz példáiból, minden túrám és utam valamilyen további célt szolgál. Bár valójában vendég vagyok, néhány ott töltött nap után otthon érzem magam. Célom, hogy a kedvenc úti céljaimra idegenvezetőként és túravezetőként, utasokkal, túrázókkal térjek vissza. Célom a hivatásos turisztikai szakírás.

Utazó–túrázó alapelveim:

  • Utazni, túrázni szerény eszközökkel: közösségi közlekedéssel és izomerővel, intenzív mozgással, luxus nélkül, minél inkább fenntarthatóan.
  • Hazánk a viszonyítási alap, melynek megismerése nélkül felesleges máshova menni.
  • A kerékpár minden idők legolcsóbb és leghatékonyabb járműve, sportos és fenntartható, településbarát, klímabarát, tájba illő, csendes és tiszta, ami megmentheti a Földet.
  • Kerékpártúrákkal az egyes területek bejárása igen hatékony, benne a tájban, közel a természethez és az emberekhez.
  • Az utazásoknak legyen fontos célkitűzése, az élmény kevés, a luxus túlzás.

Turizmus, utazás, fenntarthatóság – kerékpáros életmód honlap-blog

Legfontosabb turisztikai munkáim:
A Magyar Földrajzi Társaság (MFT) előadásai
„Jedlik Ányos” Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) Utazók Klubja idegenvezetés és előadások
A túravezetés mestersége. Módszertani útmutató túravezetők, túrákat vezető biológia- és földrajztanárok, környezeti nevelők számára
Szelíd, öko- és természetjáró turizmus, az idegenvezetés és a túravezetés összekapcsolódása
Túravezetői ismeretek

Korábbi előadások: