Frontvonalban

Békességben és tűzszüneti frontvonalban – 3800 méter magasan egy himalájai lámakolostorban és a brokpák (árják) elzárt falvaiban.

Előadó: Makra Péter

Békességben és tűzszüneti frontvonalban – 3800 méter magasan egy himalájai lámakolostorban és a brokpák (árják) elzárt falvaiban.

Az előadásom a Nyugat-Himalájában (más néven: Kis-Tibet) található, hazánknál kissé nagyobb, de csak mintegy 150-160 ezres lélekszámú döntően buddhista lakosságú indiai országrész, Ladak társadalmáról és mindennapjairól és a lámakolostori munkámról, az ottani kolostori és falusi ünnepnapokról -és kis mértékben az extrém magasságokban zajló sportversenyekről is- szólna.

Legutóbb hosszú hónapokat töltöttem munkával a 3800 méteres t. sz. f. magasságon fekvő Matho lámakolostorban és onnan sok közeli helyre is eljutottam, olyan helyekre is, ahová egyszerű földi halandóknak, turistáknak szinte lehetetlen küldetés. (Ilyen pld. az indiai-pakisztáni magas-hegyvidéki, rendkívül szigorúan őrzött államhatár közvetlen közelében lévő néhány száz, vagy ezer fős brokpák (indo-árják) által lakott falvakat is kétszer meglátogathattam különleges hadsereg-parancsnoki engedéllyel. Ez a vidék közel hatvan éve állandó konfliktusok forrása, amely időszakot az India, Pakisztán és Kína közötti fegyveres konfliktusok jellemezték, amelyek mind a mai napig több mint százezer emberéletet követeltek. Az India és Pakisztán közötti konfliktusok ma már a nemzetközi terrorizmust is magukban hordozzák. Kína, India és Pakisztán mára nukleáris hatalommá nőtte ki magát és sem India, sem Pakisztán nem csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez.

Úgy hiszem, hogy talán a Matho Múzeum Projektben végzett munkámról és ezekről a himalájai lámakolostorokról, a 14. Dalai lámával történt négyszeri, három helyi királlyal (közülük egyik közvetlen munkatársam, a nepáli-tibeti határvidéken fekvő ősi Lo -vagyis Musztáng- királya), egy herceggel és a 4 éves és 8 hónapos ladaki legfőbb buddhista egyházi vezetővel és más buddhista főméltóságokkal való találkozóimról tudnék mesélni és vetíteni. Van egy írországi magyar filmes barátommal együtt készített kb. 15-20 perces profi, szerkesztett videofilmecskénk is, amit majd megtekinthettek az előadásom alatt.