Skip to main content

Arcok a kövek világából

S. Varga Ilona – ALion fotókiállítása

 A több évtizednyi koncert- és táncfotózással foglalkozó fotográfus régi szenvedélyének, a kövek és a tibeti kultúra szeretetének szolgálatába állította szakmai tudását.

Nagy felelősség a természetfotózás, hiszen egy objektív dolgot kell szubjektív szemmel bemutatni. Ahány fotográfus, ahány amatőr, természetet szerető fotós, ahány fotó- vagy festőművész láttatja az adott tájat, természeti jelenséget, annyiféleképpen teszi azt. S. Varga Ilona portréfotóiban a képek alanyainak lelkét tette láthatóvá. Most a kövek világával is ezt teszi. Vallja, mint a Himalája népeinek többsége, hogy a kövekben lelkek vannak bezárva. Olykor arcokat, mozdulatokat formáznak. Színeik pedig annyira változatosak, ahányféle emberi lélek van. Hite szerint a kövek élőlények.

Kiállításán bepillantást nyerhetünk a kövek varázslatos világába. Nem ékszerekké csiszolt, megmunkált drágaköveket mutat be, hanem a vad természet semmi által felül nem múlható eredeti csodáját. A kövek kötött élő emberek nem mindennapi arcaikat hozza elénk – a szakrális világban élő ladakhi szerzetesekét, akiknek mindennapi élete eggyé olvadt a Himalája rejtelmes világával.