Előadó: Dr. Fülep Teofil (VeloTeoFoto)

Fenntartható természetjárás fenntartásokkal

Egyre több embert vonz a természet és a távoli tájak felkeresése, megismerése, vagy csak pusztán a miliő, ami eltér az otthonitól. A bővülő turisztikai szolgáltatások, a technikai fejlődés és az anyagi gazdagodás egyre csak olajozza a turizmust. De a turisztikai szolgáltatók és a turisták ritkán válogatnak az eszközökben.

Utazni, túrázni, bármilyen turisztikai célból útra kelni régóta szeretnek az emberek, mi több, ez mára népszokássá, üzletté, megélhetéssé, iparággá, környezeti problémává vált. Ahogyan valamennyien mások vagyunk, eltérőek az utazási vágyaink és szokásaink is. Az igazság másik arca, hogy tömegek utazási vágyai és szokásai szinte egyformák, így jutottunk el a tömegturizmusig. Milyen következményei vannak? Hogyan lehet ebből kiválni? Hogyan lehet ezt nem előidézni? Hogyan közlekedjünk, csomagoljunk környezettudatosan? Mit okoz az autós-motoros turizmus? Hogyan vélekedjünk a trendi szokásokról? Előadásomban ezeket a fenntarthatósági kérdéseket túrázzuk végig.

Jelen előadásomban azért a fenntartható természetjárással, turizmussal foglalkozom, mert korunk iparága a turizmus, az emberek önfeledten túrázgatnak, utazgatnak, sokan boldogan eldicsekednek a megvett luxussal, a nagy és erős járművekkel, s miközben egyre zsugorodik a természet, a média zeng a műanyagözön és a klímaváltozás szörnyűségeitől, a turizmus pedig alig változik.

Előadásomban a turizmus fenntarthatósági kérdéseit feszegetem.