Előadó: Farkas Máté és Vajda Mónika

Fél év lakóautóban Európa körül – élet egy guruló otthonban, amikor körülötted semmi sincs helyhez kötve

Mindennemű előképzettség, tanulmány vagy információgyűjtés nélkül vágtunk neki a fél évre tervezett lakóautós életnek, csak annyit tudtunk, hogy mely országokat, városokat akarjuk megnézni, de abban sem voltunk biztosak, hogy valamennyi célunkhoz eljutunk, mégis bíztunk a legjobbakban. Visszatekintve túlzás nélkül mondhatjuk – függetlenül attól, hogy bár nem mi vagyunk az egyetlen lakóautós pár, akik hasonlóra vállalkoztak – talán mi vagyunk Magyarországról azok, akik önerejükből eljutottak olyan távoli helyekre is, mint Skandinávia, Szentpétervár és a Tomorrowland fesztivál.

Bár sok kalandban volt részünk az út során, a beszámolónk fő célja mégiscsak megosztani a közönséggel ezen életforma sajátosságait egy szubkultúra részeseként, annak szépségével és buktatóival együtt, mellyel sok kellemetlenségtől tudjuk megkímélni magunkat, s hogy miként tudunk legtöbbet spórolni egy ilyen út során.

A teljes út közel 30 000 km volt, mely nagyrészét az autónkkal, kisebb részét pedig kerékpárral, gyalog vagy valamilyen tömegközlekedéssel tettük meg. Alap koncepciónk az volt, hogy a lakóautóval leparkolunk a városok szélén és biciklivel vagy gyalogosan fedezzük fel a városokat. Hogy ez mennyire sikerült, ki fog derülni a beszámolónkból.

Meg akarjuk mutatni nektek, hogy mivel jár lakóautóban élni életvitelszerűen (ahogyan azt már páran kipróbálták előttünk), mely dolgokra kell figyelnünk, honnan kaphatunk segítséget és mik a legfontosabb dolgok, amiket magunkkal kell vigyünk egy ilyen útra.

Gyertek el a 9. Járatlan Utakon Fesztiválra és ott elmondunk nektek minden titkos részletet, ezenfelül pedig természetesen szívesen válaszolunk minden bennetek felmerülő kérdésre.