Kisház nagy hegyekben

– falusi házprojekt Bulgáriában

Előadó: Juhász Attila

2022 nyarán vásároltam egy száz éves házat Pasztrában, Dél-Nyugat-Bulgáriában. Nem ismered? Irány a Wikipédia, én fordítottam. 150 fős falu, 800 méter tengerszint felett, a Rila hegységben, a Rila patak völgyében. Miért? Nekem egyértelmű volt, hogy a megöröklött szófiai panellakás árából szeretnék valamit a Rilában, ahonnan lehet nézni a hegyoldalt.

Családi szálak és sztorik kötnek a Bulgária dél-nyugati részéhez, már előtte is errefelé lejtett a Szerbián át vezető autópálya. Az elmúlt bő másfél évben kb. kéthavonta 2-4 hetet töltök ott, ami jellemzően házfelújítással, barkácsolással, kóbormacskák kasztráltatásával, szomszédokkal ücsörgéléssel, magashegyi kirándulással telik. Szeretem embereknek megmutatni ezt a vidéket, ezért néha túrákat is vezetek arrafelé. Bárcsak máshogy lenne, de esetleges klímafelfordulás esetére bízom benne, hogy az ezer éve szerzeteseknek otthont, a xx. században partizánoknak búvóhelyet adó völgy egy barátságos élőhely lesz.

Business-modell nincs a ház mögött, nem vendégházat építek. A cél egy kellemes hely létrehozása, ahol örömmel töltök időt. Szívesen megosztom olyan emberekkel, akik ezt hasonlóan gondolják és örülök minden hozzájárulásnak, legyen az egy ebéd, egy szoba kivakolása, vagy tanácsadás napelem pályázatnál.

Hallgass meg, ha még sosem jártál arrafelé és felraknád a mentális térképedre a környék vízeséseit, magashegyi túráit, szikláit, stb. Szólj hozzá, téged is örömmel tölt el kiismerni egy vidéki kisközösség viszonyait, gazdaságát, kapcsolatait!