Erasmus diákból világpolgár

Előadó: Szenecsár Anita

2003/04-ben két teljes szemesztert töltöttem az Universitat Politecnica de Valencia egyetemen. A közös építészeti projektek, feladatok, az aktív éjszakai élet, reggelekig nyúló fieszták, tematikus házibulik, Erasmus találkozók, közös kirándulások tették lehetővé, hogy rengeteg európai barátra szert tegyek. Mély, igazi barátságok alakultak. Spanyolországban éreztem magam először valóban szabadnak, ahol sokszor  mezítláb mentünk még a bankba is.  Az előadáson mesélek nektek a spanyolokról és az Erasmusos életről. Létezik-e magát spanyolnak valló ember vagy csak katalán, madridi, gallego, baszk, aragón, andalúz? Milyen ételeket esznek? Honnan alakult ki a tapas? Mikor kelnek és fekszenek? Miért gyújták fel las Fallas ünnepen utcákon a szobrokat? Hogyan szórakoznak? Mi az a bótellon? Miért parkolnak autókkal egymásra? Mit jelent náluk a vasárnapi ebéd? Hogyan köszöntik egymást? Miért nem beszélnek angolul?

2005/06-ban az egyik francia eramuszos barátnőmmel a tanulmányaink lezárása után északabbra vettük az utunkat és Londonba költöztünk, hogy elsajátítsuk az angol nyelvet. Abban az esztendőben szintén megismerkedtem a világ minden részéről csodálatos emberekkel, akikkel felejthetetlen időt töltöttünk együtt. A kalandos útra két nagy bőrönddel, egyirányú repjeggyel és ötvezenzer forintnyi fonttal indultam. Erről is mesélek bővebben, hogyan sikerült szuperolcsón London legmenőbb templomát a Regens Park mellett kibérleni lakásnak? Hogyan találtunk egy hét alatt munkát? Hol lehet könnyen azonnal hasonszőrű barátokra lelni? Francia barátnőm egy év után talált egy ausztrál férjet és összeházasodtak. Csodaszép esküvő volt. Én hazajöttem végül.

Ebben a két évben kötött nemzetközi barátságok az idő múlásával még tovább tudtak mélyülni. Ápoljuk a kapcsolatokat, sokat utazunk egymáshoz. Az elmúlt tizennyolc évben 45 országban jártam. Voltam rengeteg születésnapon, leánybúcsún, esküvőn, temetésen. Köztük a legkülönlegesebb élmény a japán esküvő volt. Tudjátok-e, hogy ki a legelőkelőbb vendég egy japán esküvőn? Egy párnak ugyazon a napon miért van két esküvője? Milyen egy japán esküvő? Mit visznek ajándékba? Az előadáson szó lesz a fényáradattól csillogó és tömegektől hemzsegő japán metropoliszról, Tokióról, az autentikus Kyotóról, a hipergyors Sinkanszen vonatról, a sushik és a készítőmesterek világáról.

Nemcsak fejlett országokban jártam, hanem Afrikában is több helyen. Kenyában árvaházban, ahol építész barátnőmmel festettünk a gyerekekkel, melyből mellesleg tervezek kiállítást is létrehozni a kortárs galériámban. Az előadáson szó lesz a kenyai és tanzán safari túrákról, a maszájokról, az emberek mentalitásáról.

Tudtad, hogy Kenya fővárosában, Nairobiban nem lehet dohányozni az utcán és büntetik a nejlon zacskó használatát? Tudod, hogyan élnek a maszájok? Miért nem étkeznek együtt a nők és férfiak? Megpróbálok élőben telefonon videóhívást kezdeményezni az egyik maszáj törzs vezetőjének fiával, és feltehettek neki élőben pár kérdést. Ez azért ritka dolog, mert legtöbbjüknek még mindig nincsen telefonja. Például, hogy isznak-e vért és hogy még mindig körülmetélik-e a kislányokat? Hol tudja feltölteni a telefon, amikor egyik faluban sincs áram? Izgalmas lesz!

Számomra nincs olyan ország, ahol ne lenne egy ismerős. A más nyelveken beszélő és más kultúrában élő barátaim révén a világ nekem Egységet alkot, úgy gondolom, ha megfognánk egymás kezét átölelhetnénk az egész Földet.

Az életem részét továbbra is betölti az építészet, mérnöki munka, belsőépítészeti tervezés. A külföldi utakon szerzett tapasztalatokat, inspirációkat beépítem projektjeimbe. Szerencsére jól össze tudom hangolni a munkát az utazással, igaz néha digitális nomádként, de így minden évben körülbelül száz napot külföldön töltök.

Ha te is szeretnél, így élni, tedd meg az első lépést, minél előbb, akár egyetemi évek alatt, mert igaz a mondás, az „ezer-mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik”!

Gyere el a fesztiválra, ahol tudsz velem találkozni és súgd meg, merre húz a szíved! Ha rászántad magad az első lépésre, segítek a következőben.