Kerekasztal

Előkészületek az utazáshoz

Hova és miért utazzunk, s hova ne (felkészületlenül)? Ingyen múzeumok, kedvezmények, városnézési tippek

Az első hüvelykujj-emeléstől a profi ride&jump-ig. Stoppoltál már? Szeretnél stoppolni? Félsz stoppolni? Idegesítenek a stopposok? Vagy csak nem érted, hogy működik ez az egész?

Ez az a workshop, ahol nem blogíró, könyvkiadó, facebook-posztoló, pénzért okoskodó megélhetési utazók osztják az észt. Mi azért leszünk, hogy amit valaha is tanultunk úton-útfélen, megosszuk Veletek.

Ha érdekelnek tippek, trükkök, vagy akár az arany középút egy utazás megszervezésére, legyen akármilyen hosszú is, ha tudni szeretnéd, hogy lehet a legjobb dolgokat megtalálni egy országban, akkor ezen a workshopon a helyed!

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Kocsis Dóri és Németh Edvárd

Dóri és Edvárd a Talpalatnyi Történetek blog szerzői eddig 4 kontinens 50 országában jártak. Pár éve, két kis hátizsákkal nekivágtak a nagyvilágnak és egy évig haza sem tértek. Azóta is hosszabb-rövidebb utazásokat tesznek közeli és távoli országokba. A világban szerzett tapasztalataink nem csak nyitottabbá, elfogadóbbá tették őket más kultúrák, országok iránt, hanem az utazások hatására gyökeresen megváltoztatták életmódjukat: azóta ugyanis nemcsak a tudatos utazásra, hanem a hulladékmentességre is törekszenek. De hogy lehet felkészülni egy ilyen hosszú útra vagy a hulladék csökkentésére? A kerekasztal vendégeiként ennek megvalósítására konkrét tippeket is kaptok tőlünk.

Ruszcsák Anita

6 éve indultam az első utamra önállóan Európában: Macedóniában és Szerbiában töltöttem két hetet. Majd Dániában kettőt. Bulgáriában három hónapot. Később Franciaországba költöztem, de továbbra is mehetnékem volt, így előkészítettem a hosszú, ám időhöz nem kötött latin-amerikai utamat. A hátizsákom tartalmát közben tizenötször megváltoztattam, a napi költségvetésem minden út során más volt, viszont továbbra is minden nap tanultam valami újat. Szeretném megosztani a tapasztalataimat a jelenlegi és leendő utazókkal és motiválni mindenkit, hogy induljon útnak.

Jelenlegi latin-amerikai körutamon a helyiek élettörténeteit és mindennapjait a blogomon mutatom be.

Sztori: Felszálltam a vonatra Budapesten, majd Belgrádban átszálltam. Később Szkopjében ismét átszálltam, bár azt, hogy hogyan, nem értem. Senki nem beszélt angolul, a cirill ábécét használták. Eltévedtem. Végül kézzel-lábbal, mutogatva, az úticélom nevét hajtogatva, sikerült jegyet vennem. A vonaton macedón népzene szólt, néha-néha megállt, hogy átengedjen egy csordát a síneken, én pedig tudtam, hogy messze vagyok minden eddigi ismert tereptől. Kiléptem a komfortzónámból, féltem és boldog voltam egyszerre. Ezzel pedig beszippantott az utazók általános betegsége: az állandó mehetnék.

Facebook

Zsana és Ábel

Zsana és Ábel vagyunk. Nyolc éve ismerjük egymást, szeptember óta vagyunk házasok. Két szenvedélyünk van: az evés és az utazás. Első közös éveinkben együtt jártuk be Európát, majd együtt hagytuk el a kontinenst egy izraeli, guatemalai és borneói csatangolásra. Végül 2016-ban – harmincas éveink elején, kissé kiégve a multik világában – útnak indultunk, hogy hat hónap alatt hátizsákkal körbeutazzuk a nagyvilágot.

Egy féléves utazás természetesen rengeteg előkészületet igényel, ezeket a tapasztalatokat szeretnénk megosztani veletek. Hogyan válassz hátizsákot, mit vigyél magaddal? Hogyan lehet olcsón értelmes utasbiztosításhoz jutni? Mit intézz el itthon mielőtt útnak indulsz? Ezenkívül szakterületünk a pénzügyek – ugyanis mindketten bankban dolgoz(t)unk –, ezért a bankkártyák/ pénzváltás / devizaárfolyamok / ATM témakörökben különösen sokat tudunk segíteni.

Sztori: Csomagoláskor a súly kérdését olyannyira komolyan vettem, hogy egy kézi csomagmérleggel jártam ruhát vásárolni is. Képzelhetitek, milyen arcot vágtak az eladók, mikor egy sportcipőt felakasztottam rá és az alapján (is) mérlegeltem, megveszem-e. Bár igazából kezdhettem volna úgy is: „Ötven deka sportcipőt kérnék szépen…” Mire az eladó: „Hatvan lett… Maradhat?”

Blog
Facebook
Instagram