Elektromos triciklivel a Google szolgálatában

Előadó: Bálint F Gyula (Kéknapló)

A Google-autókról mindenki hallott, a szerencsésebbek találkoztak is vele. Van, aki nekik köszönhetően viszontláthatta magát a Google Utcaképen. Vagy barátait. Vagy autóját. Az enyém például Budapesten három helyen is látható, de megtalálható Romániában, Szlovákiában és még a távoli Finnországban is.

Nade Google-tricikliről ki hallott? Akik az ősszel ott voltak a 15. Járatlan Utakon Fesztiválon már találkozhattak vele, de az ottani ötven percben annyit beszéltem a nyári digitalizálás alanyáról, a Via Transivanica túraútvonalról, hogy a triciklire már nem jutott idő. És hol is lehetne erről az érdekes járgányról többet beszélni, mint a Bringa Expóval egy csarnokban megrendezett Járatlan Utakon Fesztiválon?

Amikor a Panovisualt, amely cég 2020 óta közel 10.000 kilométer közutat digitalizált, és 100 millió feletti megtekintésnél jár, megbízta Google a Via Transilvanica digitalizálásával, elkezdtünk gondolkodni az ehhez megfelelő járgányon. Mivel a hosszú távú tervben kerékpárutak digitalizálása is szerepelt, szerepel, ebbe az irányba nézelődtünk, természetesen az első feladat, egy országot keresztülszelő és elsősorban gyalogtórázóknak kitalált túraútvonal kihívásaira is tekintettel. A bicikliből végül fekvő tricikli lett, mert ezzel a 360 fokos kamerát megközelítőleg szem magasságba tudtuk szerelni, ami így nem csak hogy abból a perspektívából mutatja a világot, amelyből egy gyalogos is látni fogja, hanem az erdőkben sem akadt bele lépten-nyomon az alacsonyabb faágakba. A tricikli pedig elektromos lett, mert terepen jól jön a segítség, de az sem elhanyagolható, hogy a Via Transilvanicás, néha elég kemény terepviszonyok között is 70-80 km-es hatótáv mellett vígan ellátta árammal napi nyolc-kilenc órán keresztül a 360 fokos kamerát, a folyamatosan szemmel követendő monitort és a medvésebb helyeken üvöltő Bluetooth hangszórót.

Tavaly augusztustól november elejéig összesen több, mint 1200 kilométer túraútvonalat rögzítettünk, 900 kilométert a Via Transivanicán, a többit pedig a Hargita megyei Mária-utakon. Ennek az 1200 kilométernek a tapasztaltairól, élményeiről, kihívásairól fog beszélni az előadáson, egy olyan ember, jómagam, aki bár több, mint negyven éve kerékpározik, hét hónapja ült először triciklin, fekvőbringán, fatbike-on és elektromos kerékpáron, most pedig már nyakig benne van egy hibrid velomobil tervezésében.

Természetesen a tringa ezúttal is megtapogatható lesz, megtaláljátok majd a JUF-os standon, a campervan-ek társaságában.