EL CAMINO – 38 nap, 900 km, ezernyi élmény

Előadó: Szijártó Zsófia (Travel, eat, experience with Sofi)

895 km, 38 nap, 2 ország, 190 település, 2 zarándokútlevél 108 pecséttel, megszámlálhatatlan élmény. Nagyjából így néz ki számokban az El Camino zarándokutunk, amelyet 2022 szeptemberében-októberében jártunk végig. Egy 12 éven át dédelgetett álom vált valóra. Anya-lánya projektként született meg az elhatározás, ám egy évtizeddel később, végül hárman – a férjemmel kiegészülve – indultunk el Szent Jakab útján.

A sárga kagylót és nyilat követve, káprázatos vidékekre jutottunk el: hegyeken, erdőkön, mezőkön, bájos spanyol falvakon, városokon haladtunk át, s mindeközben rengeteg életre szóló élménnyel, tapasztalással gazdagodtunk. Kijutott számunkra magaslatokból és málységekből is, – nem csak fizikai, ám lelki síkon is.

Az El Camino olyan, mint egy emberfolyam, ahol különböző nemzetek, korosztályok, sorsok, traumák, félelmek, remények, célok haladnak párhuzamosan egy irány felé. Az utunk során, megannyi értékes emberrel találkoztunk, akik mind nyomot hagytak a lelkünkben: valaki tanított minket, akadt, akivel egy jót beszélgettünk, s olyan is, aki a saját történetével arra sarkallt minket, hogy értékeljük mindazt, amink van, főként az egészséget és magát az életet.

Az előadás során, igyekszem dióhéjban mindazt átadni, amellyel ez a különleges út megajándékozott minket. Többek között mesélek a mi indíttatásunkról, a legmeghatározóbb helyekről, élményekről, megható emberi történetekről, a zarándok szállásokról, spanyol ételekről, arról, hogy milyen volt célba érni, s mit is tanított nekünk az El Camino.

Úgy tartják, nincs két egyforma zarándokút, mindenki a saját “camino”-ját járja. Gyertek, és járjátok végig az én cipőmbe bújva ezt a nem mindennapi utat.
Buen Camino!