Eisberg Grönland páros átkelés

2022 május-június – Kangerlussuaq-Isortok

Előadók: Rakonczay Gábor és Vámos Nóra

2018-ban jártam már Grönlandon egy 7 fős expedíció keretében. Akkora élményt jelentett számomra az az út, hogy elhatároztam, egy magyar csapattal még visszatérek ide. Azt még nem tudtam, hogy ez a csapat csupán két főből fog majd állni. 2022 tavaszán ismét felkerekedtem az Eisberg Grönland páros átkelés expedíció keretében, hogy most másodmagammal párommal Vámos Nórával teljesítsem a világ egyik legkeményebb ultratávú sarkvidéki kihívását. Évente csupán 10-15 ember teszi meg a közel 600 kilométeres Grönland átkelést, közülük is ritka a páros átkelés az út nehézsége, bonyolultsága miatt. Ezzel a teljesítményünkkel mi lettünk az első férfi nő páros akik átszelték a hófödte szigetet, és Nóra lett az első magyar nő, aki teljesítette a kihívást.

Expedíciónk, 30 nap és 5 óra alatt hágóvassal és síléccel szelte át a szigetet fedő két kilométeres jégpáncélt, ahol az átlagos hőmérséklet -20 C fok és a teljes felszerelést két 100 kg és 65 kg-os szánon húztuk maguk mögött. Mivel ez egy utánpótlás és külső segítség nélküli út volt, így az élelmiszer teljes mennyiségét is magunkkal kellet vigyük, mind a 270000 kalóriát, melyből óránként fogyasztottunk. Voltak rossz napok egy ideig hitegettük magunkat, hogy holnap jobb lesz, de aztán rájöttünk, hogy lehet holnap még nehezebb lesz. Volt hogy white out alakult ki, amikor csak a síléced orrát látod, még a horizont is eltűnik, és így kellett navigálni.

Felmerülhet a kérdés hogy megérte e másodszor is odamenni úgymond a párom épségét is kockáztatni? Mindkettőnk véleménye hogy a brutális időjárás ellenére a táj gyönyörűsége mindenért kárpótolt. Ahogy a hókristályok szállnak a levegőben olyan mintha csillámport szórnának a levegőben és közben mi ott állunk ennek a csodának a közepén. Mikor eláll a szél egyfajta űrcsend köszönt be, és mi csak átszellemülve szemünket becsukva hallgattuk a csendet. A sarkvidéken minden mozdulatlan és mintha örökké létezne… Ez egy lehetőség, hogy egy meghatározó pillanatra, emberként megtapasztalhassuk az örökkévalóságot.

Mostani előadásomban az élmények mellett a felkészülésről, technikai részletekről is szó esik majd.

Hogyan készültünk? Mennyi ruhát vittünk? Hány lap wc papírt 30 napra? Hogyan védekeztünk a jegesmedvék ellen? Hogyan mentette meg egy nedves törlőkendő lábamat az amputálástól? Milyen terepnehézségekkel talákoztunk, vajon a hideg volt a legnagyobb probléma? És nem unatkoztunk? Hisz vagy 20 napig változatlan a táj? Mit kell tenni, ha háborús bombát találsz a jégmező közepén?

Összeségében nagyon meg kellett érte küzdeni, de csodálatos élmény volt. Nóra előtt külön le a kalappal!

Szeretettel várlak benneteket előadásomon.