Dukát Csilla

Amint kint, úgy bent

Dukát Csilla vagyok, szeretek tavakat körbegyalogolni és utazás közben eltévedni. A szüleim szerint ez utóbbi, aggasztó tulajdonságom már 3-4 éves koromban megvolt. Mikor nyaralni indultunk a családi Wartburggal és eltévedtünk, én kifejezetten ujjongtam örömömben. Úgy látszik, már gyerekként szerettem a váratlan helyzeteket, a járatlan utakat és az azokban rejlő izgalmas kalandokat.

Konszolidált felnőtté értem, de a kíváncsiságot a mai napig nem sikerült kinőnöm. Extrém utazásokra ugyan nem vállalkoztam, de egy-két szép helyre eljutottam és váratlan szituációk szülte kalandból is akadt pár. Fogyott már el pénzem Kambodzsában, szereztem másodfokú égést motorozás közben Thaiföldön, tették sínbe az ujjamat (ráadásul a középsőt) Lengyelországban, hagyott ott repülő Kairóban, nemzetközi buszjárat Stockholmban, maradtam csomag nélkül Kaliforniában. Vettem részt pravoszláv keresztelőn Montenegróban, Szent Grál szertartáson Spanyolországban, fürdettek éneklő asszonyok egy hamamban, Törökországban, és rengeteg helyen tévedtem már el.

A sok kis kaland után megérkezett az életembe a nagy szerelem, a Camino. Ez is járatlan út volt számomra, mert sosem próbáltam még, nem tudtam, milyen élmény gyalogos zarándokként hetekig úton lenni. Az út végére kiderült: jó! Sőt, nagyon jó! Egy merőben új tapasztalás, ami gazdagabbá teszi az utazásaimat.

Hamar rákaptam a hátizsákos gyaloglásra és az országhatárainkon belüli járatlan utak járására. Először körbegyalogoltam a Balatont, majd a következő évben elindultam lakóhelyemről, Budapestről szülővárosomba, Békéscsabára. 2009-ben pedig pár Caminós barátommal bejártuk, majd hosszú évek alatt kiépítettük a Camino magyarországi szakaszát, a Szent Jakab zarándokutat, hogy mások is járhassák az ösvényeket zarándokként. Erről az útról, az azon megélhető élményekről fogok mesélni.

De ebben mi a kalandfaktor? Még az országhatárt sem lépjük át, a kultúra, a nyelv ugyanaz, nincsenek se szédítő mélységű kanyonok, se lélegzetelállítóan magas hegyek, se semmi extrém. Akkor mi ebben az izgalmas? Például az ámokgyaloglás, a bőrharisnya-varrás, a kocsmapasztoráció, a lelki húsleves gazdagon, meg az a sok tükör, amibe úton-útfélen bele lehet botlani

Honlap: www.szentjakabut.hu

Facebook: https://www.facebook.com/szentjakabut/

Bemutatkozó videó