Dr. Kiss Róbert Richárd

Szilveszterek a világban

Több mint 175 országba jutott el élete során, mert utazás nemcsak a szenvedélye, hanem munkájának része. Prima Primissima-díjas, Pulitzer-emlékdíjas (alkotóközösség tagjaként), Pro Europa-díjas, Iroko-díjas újságíró, kommunikációs szakember. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója, a JATE és a Corvinus egyetemek vendégelőadója. Tudományos fokozatát summa cum laude minősítéssel szerezte (nyelvtudományok, magyar nyelvészet) az ELTE doktori iskolájában. Okleveles jogász, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán summa cum laude minősítéssel végzett.

Könyvet írt a világ legszebb szigeteiről. A világ legszebb szállodái című sorozat öt kötetének szerzője is. Nevéhez fűződik továbbá Gyergyószentmiklós turisztikai koncepciójának megalkotása. A magyar turizmus évkönyve főszerkesztője.
Dolgozott a Magyar Rádió szerkesztő riportereként, majd Danubius rádióban is volt szerkesztő műsorvezető, illetve a Juventus Rádióban utazási magazint készített. 18 éve az InfoRádió „Világszám” című műsorának műsorvezetője.

Felnőttként már a Magyar Televíziónak, majd sok más médium munkatársaként készített úti beszámolókat, filmeket, tudósításokat. Dolgozott Friderikusz show-ban, illetve Geszti Péterrel és Boros Lajossal is. Dokumentumműsorokat is készített, s 108 útifilm producere rendezője.

Nyugatról keletre, majd északról délre beutazta az Egyesült Államok legendás vidékeit, Afrikában Ugandába magyar iskolásokat is kivitt, hogy átérezzék, milyen kihívás ott tanulni. Forgatott több filmet Oroszországban, francia Polinéziában és a Galápagos-szigeteken…

Egy gyerekkori svájci utazás hatására kezdte el felfedezni a világot: „A rendszerváltás előtt vagyunk, Svájcban. Szüleim Zsigulija telepakolva konzervekkel ott parkol a mesés nagyáruház előtt. Svájci nagybátyámmal lemozgólépcsőzünk arra a szintre, ahol az élemiszerek vannak. Döbbentem láttam, hogy hatalmas mennyiségben ott lógnak a banánfürtök, miközben emberfia nem áll érte sorban. Akkoriban mi Sopronban évente egyszer jutottunk déligyümölcshöz, egy kilót lehetett venni, ha kiálltad a sort s még jutott. Ekkor döbbentem rá, hogy a világ sokkal furcsább és érdekesebb, mint azt otthonról elképzeltem.”

http://www.kissrobertrichard.com

Bemutatkozó videó