Dr. Karancsi Zoltán

Aktuális előadás:

Alaszka, az utolsó határvidék

Magamról

Dr. Karancsi Zoltánnak hívnak. Mindig is vonzott a természet, annak látványa, színei, változatos formái, ezért lettem földrajz-rajz szakos tanár, majd a Szegedi Tudományegyetemre kerültem, mint geográfus immáron 34 éve. Később környezetvédelmet is tanultam, majd vizsgáltam az ember nyomait a tájban – ebből doktoráltam.

A tanítás mellett sokat utaztam és utazom ma is, hol terepgyakorlatra viszem a hallgatókat, hol konferenciára utazom, hol szervezett utakra idegenvezetőként, vagy szakmai vezetőként, de útra kelek egy kellemes túra reményében barátokkal, ismerősökkel is. Így gyakran előfordulok hazánk csodaszép tájai mellett Európa hegyvidékein, különleges szigetein csakúgy, mint a Szaharában, vagy éppen a vadnyugat (USA) területén is. Tősgyökeres alföldiként különösen vonzanak a hegyek, a vulkánok, a sivatagok és azok a területek, ahol még mindig a természet az úr.

Jó úgy utazni, hogy megpillantva egy tájat, maga a tájkép rengeteg információval szolgál, a kőzettípusok, a vegetáció, a felszínt alakító folyamatok az értők számára mind-mind kiolvashatók a látványból.

Szeretem megmutatni az embereknek, hogy milyen különleges a világ amelyben élünk, felkelteni az érdeklődést földünk természeti csodái, kulturális értékei iránt. Ezért utazásaimról sokfelé tartok előadásokat mindenféle korosztálynak.

Az ecsetet már régóta fényképezőgépre cseréltem a fotózás lett a hobbim az utazás mellett. Főleg természetfotóimból gyakran rendezek fotókiállításokat.

Környezetünk folyamatosan változik, mert az ember egyre intenzívebben átalakítja azt, eltüntetve őshonos fajokat, különleges felszínformákat.

Számomra az utazás megteremti a lehetőségét annak, hogy még láthatom a tájakat többé-kevésbé eredeti állapotukban, kihalófélben lévő kultúrákkal együtt, vagy éppen az ember alkotta kultúrtájakat, településeket.

Egyetemi óráimon másképp beszélek az olyan tájakról, országokról, kultúrákról ahol már jártam, emellett minden egyes utazás feltölt energiával, ami szintén segít abban, hogy átadjam hallgatóimnak és előadásaim egyéb résztvevőinek az utazás fontosságát és szeretetét, valamint a bemutatott tájak és kultúrák szépségét.

Blogom még nincs, de a Facebook oldalamra sok minden felkerül.