Dél-Európa tengerpartjai 2x2 keréken

Előadó: Kovács Virág
Előadó: Török Vazul

Ismeritek Adria városát, és a Velencei lagúnát? A Ligur-tenger partját, a Riviérát elejétől a végéig, és a Camargue sós mocsarait? Hogyan kel át az ember biciklivel a Pireneusokon? Lehet-e zarándokutakon biciklizni? Hol ered az Aragon folyó? Mennyire fúj a szél Aquitániában? Ezeket a szokatlanabb Dél-Európai tájakat jártuk végig idén nyáron lassú tempóban.

Kerékpáros utazásunk során, 2022 nyarán, összesen több mint 2300 km-t tekertünk, nagyobb részt a Földközi-tenger, és valamennyit az Atlanti partok mentén. Részben az EuroVelo útvonalait követtük, de többnyire inkább a saját belső iránytűnkre hagyatkoztunk. Két hónap alatt többször vonatra is szálltunk; aludtunk erdőn, mezőn, tengerparton, szőlőben vagy épp napraforgó földön. Megfürödtünk szinte minden utunkba kerülő, tiszta vizű patakban és folyóban; navigáltunk, majd mindig letértünk az útról. Megpihentünk Bolognában, Montpellierben, Barcelonában, Pamplonában. Kétszer keltünk át a Pireneusokon, és kétszer a „sivatagon”. Utunk végén pedig megpillanthattuk, sőt, fürödtünk és szörföztünk is a végtelen-kék óceán hullámaiban. Amit tudtunk, megnéztünk; minden nap jól elfáradtunk, de szabadok voltunk!

Amellett, hogy beszámolunk kerékpáros utazásunk élményeiről és tapasztalatairól, egyúttal a kerékpáros túrázáshoz, mint utazási, túrázási módhoz is szeretnénk kedvest csinálni ezzel az előadással, mert azt gondoljuk, hogy a kerékpár egy ideális eszköz – nemcsak a mindennapi közlekedéshez, – hanem távoli tájak és országok megismeréséhez is. Kerékpárral haladva lehetőségünk van úgy legyőzni nagyobb távolságokat, hogy közben folyamatosan együtt élünk a tájjal, követjük annak változásait földrajzi és időjárási értelemben is. Tudunk lassan, vagy gyorsabban haladni, akár vonatra is szállhatunk, ha úgy hozza az élet, és a bringát biztonságba helyezve akár ideiglenes gyalogos üzemmódra is válthatunk.

Előadásunkban a könnyedén, mindenki számára elérhető, bringás felfedező nyaralás praktikumait mutatjuk be Európában, különösebb extrémitások nélkül (amennyiben a félsivatagi időjárástól és a nyári hőségriadóktól eltekintünk). Kitérünk majd a felszerelésünk rövid bemutatására, a vadkempingezés örömeire és nehézségeire, a Földközi-tenger északi partjainak anatómiájára, a bringával történő vonatozás tapasztalataira és a kerékpáros utazók számára elérhető kölcsönös lakásmegosztó oldal (Warmshowers) használatára is.