Dél-amerikai ABC

Argentína, Bolívia, Chile

Előadó: Székely István

Argentína, Bolívia és Chile az Andok többezer méteres hegyvonulatai között találkozik egymással. Kanyonok, magasföldek és aktív tűzhányók földje ez, ahol a táj szinte szó szerint a talpunk alatt alakul.
Nem könnyű ide eljutni, hiszen az utazást nem csak a hiányos infrastruktúra, de a ritkás magashegyi levegő is nehezíti. Néhány évvel ezelőtt délről észak felé haladva átszeltem a kontinenst, amely során ide is eljutottam. A három ország találkozásánál lévő háromszöget bejárva megismerjük ezeknek egy-egy (dél-amerikai léptékkel mérve) kis szeletét.

Argentína ezen régiójának legjelentősebb városa, egyben a legszebbnek tartott argentin város Salta. Talán nem ok nélkül kapta a Salta, La Linda (gyönyörű) becenevet. A várost csodás építészetének megismerése után gyorsan el is hagyjuk, hogy utunkat lenyűgöző kanyonokban folytassuk. Az út szivárványszínű hegyek és apró vidéki falvak között vezet, sőt, még filmforgatási helyszín is volt. Nem utolsó sorban pedig ez a terület Argentína egyik jelentős bortermelő vidéke is, ahonnan a Torrontés bor származik.

Az Inka Birodalom hallatán elsőre valószínűleg mindenkinek Peru és Machu Picchu jut az eszébe. A birodalom viszont sokkal több volt ennél. Virágzása idején mindhárom ország területéből kisebb-nagyobb részt foglalt magába.
Mielőtt elhagynánk Argentínát, rövid betekintést nyerünk az inkák életének árnyoldalába: megismerjük három gyermek történetét, akiknek a múmiáira az egyik 7000 métert ostromló vulkán csúcsának közelében találtak rá 1999-ben.

Salar de Uyuni. Ki ne hallott volna a világ legnagyobb sómezőjéről, amely az esős évszak idején egy óriási tükörré alakul? Nem véletlenül ez Bolívia leginkább keresett látnivalója, ám az élményért közel 4000 méteres tengerszint feletti magassággal kell dacolnia az elszánt utazónak. A sómezőn kívül mást is tartogat ez a – talán nem is annyira – kegyetlen táj. A számos mesébe illő, színes lagúna flamingók otthona.

Hideg, metsző szél, fagy, hó és jég. Nem hiszem, hogy elsőre bárki is így képzel el egy sivatagot. Pedig az Atacama-sivatag ilyen is tud ám lenni! A Föld legszárazabb helye ideális terep marsjárók teszteléséhez vagy Föld-típusú bolygók kereséséhez. Nincs itt semmi, ami az emberi életet lehetővé tenné.
Mégis, valahogy mindennek ellenére nekem az egyik kedvenc helyemmé vált. A holdbéli táj, a sómezők, a gejzírek, a vérvörös sziklatenger, a termálvizes vagy sós vizű lagúnák, amelyekben a bátrabbak meg is mártózhatnak, és a mindezeket övező számtalan vulkán és a mítoszok engem elvarázsoltak.