Vándorboy (Csonka Gábor)

Aktuális előadás:

Kultúrák összehasonlítása egy utazó szemével

Magamról

Csonka Gábor vagyok, habár Vándorboy-ként többen ismernek: világjáró stoppos, 14 évig folyamatosan stoppal utaztam, s a világ 152 országába eljutottam egyszerű globál-nomád hátizsákosként ultra low budget módon. Közben blogoltam a weboldalamon, amikor pedig hazaértem előadásokat tartottam, újságcikkeket írtam utazási magazinoknak és online portáloknak.
Amikor itthon vagyok fesztivált szervezek, egyesületet gründolok, s csoportos utakat vezetek 4 kontinens 25 országába. A felhalmozódott tapasztalataimat utazási irodáknál is kamatoztatom, olyan helyekre viszek utasokat, ahova előtte más cégek nem, illetve olyan speciális expedíciókat, utakat szervezek és vezetek, amelyek kevésbé ismertek, ahová irodák ritkán visznek vagy soha… mondhatni járatlan utakra.

Életem éppenséggel nem mondható unalmasnak. Külföldön tettem le érettségimet, majd 1 éves kényszer-intermezzo (sorkatonaság) után diplomámat a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán szereztem meg, ahonnét szintén sok inspirációt kaptam. Eddigi spirituális keresgélésemnek fontos állomásai voltak a hosszabb vipassana meditációs elvonulásaim a világ 5 különböző helyén, melynek gyakorlatát most is örömmel osztom meg az érdeklődőkkel.
A Főiskola befejezése után kezdődtek hosszabb utazásaim a világban: non-stop autóstoppal, super-low-budget… Nem mondom, hogy csináld utánam, de elkezdeni mindenképpen ajánlom, s ebben tudok segíteni, inspirálni, megadni a kezdő lökést, s tippeket adni – úgy érzem autentikus vagyok ezügyben. Rendszeresen tartok világcsavargók találkozóját, ahol szabadon lehet tapasztalt utazókat (és engem) kérdezni az utazásról.
Indítottam fiatal koromban a Buddhista főiskolán egy általam kitalált újságot (Para-Nirvána), csináltam pár fotókiállítást, illetve független nonprofit rádióknál is készítettem műsorokat éveken keresztül. Emellett önkéntesként is sok helyen megfordultam a világban (pl. Teréz anyánál, polgárjogi szervezeteknél, menekülttáborokban s egyéb afrikai iskoláknál, nonprofit szervezeteknél).
Aktív és oszlopos tagja vagyok már 13 éve hospex szervezeteknek, mint pl. Servas, Hospitalityclub, Kanapészörf (CS) és az egyéb lelkes nonprofit térben is jelen vagyok. A világ 4 sarkában mindenfélét dolgoztam már, különböző projektekben vettem részt.
Már csak pár régió van a bakancslistámon, pl. Antarktisz, Grönland, ahová stopposan nehéz eljutni… illetve Jemen, ahol háború dúl (ha odáig nem is, de Omán és Szaúd-Arábia felől a határáig eljutottam stoppal), Argentína, melyet a hágók hidege miatt kihagytam anno, Mongólia, mely nem a vegetáriánusok paradicsoma. Tehát kihívások még vannak.
Mit gondolok az utazásról? Egy összegző tárcámat olvashatjátok itt: http://vandorboy.com/utazasaim-osszegzese

Én vagyok eme fesztivál szellemi atyja, szervezője, lebonyolítója, – már lelkes segítőkkel kiegészülve – remélem mindenki örömére.
Fesztiválom célja, hogy mindenkit bátorítsak a Világ (és saját világának) felfedezésére, bizonyítva, hogy semmi nem lehetetlen! Olyan utazóknak adok itt teret, akik mertek nekivágni az utazásnak, mert a belső motivációjuk, kíváncsiságuk, világ-megismerési vágyuk, érdeklődésük erősebb volt, mint a környezet által sugárzott ellenerők.

’A kétely több álmot öl meg, mint a kudarc’.
Ez a fesztivál segítő erő akar lenni.
Mottóm: Alternatív világjárás, alternatív világlátás.

Korábbi előadások: