A Caminótól a Himalájáig

Előadó: Kedves Annamária (Kedvesap)

Mihez kezdj magaddal, ha éppen mélyponton vagy? Menj el a Caminóra vagy a Himalájába pár hónapra! Egy zarándokút lelki szépségei és a kihívások, amelyekkel a magashegyekben szembesülsz, ráébresztenek arra, ami igazán fontos az életben.

Hat Caminót jártam végig, majd Nepálban az Annapurna és a Manaslu körúton voltam. Másfél éve a síbalesetem egy kicsit lelassított, de a rengeteg gyógytornának és túrának köszönhetően vissza tudtam menni a Himalájába. Feljutottam hatezer méterre, de a hegyi betegség ledöntött a lábamról. A telezsúfolt buszokat lassúnak és kiszámíthatatlannak tartottam, ezért stoppal közlekedtem. A legnagyobb kaland a motoros út volt, olyan helyekre jutottam el, ahová csak nagyon kevesen. Kolostorokban aludtam, láma gyerekek szertartásain vehettem részt, találkoztam a Dalai Lámával, kétszáz forintért ebédeltem, meglátogattam Kőrösi Csoma Sándor szobáját, és csodálatos ladaki embereket ismertem meg.

S mert vándor vagy, minden nap tovább kell menned az úton, mely egyetlen célod, tehát lelked és a lelkedben elrejtett isteni tartalom megismerése felé vezet. … Tovább kell menned, hiszen dolgod van. … Nem tudhatod, meddig élsz, s egyáltalán lesz-e időd, eljutni utad végcéljához, lelked és az isteni megismeréséhez? Ezért menj minden nap tovább, sebes lábakkal és szegényen is. Mert vándor vagy.” Márai Sándor