Camejo Anna (annaencuba)

Magamról

Anna vagyok, évek óta már büszkén mondhatom, hogy kubai magyar.

Egy „egyszerű” körutazás során értettem meg, hogy Kubában akarok élni. Követtem az álmaimat, és némi szerencsével karöltve megvalósítottam. Azóta csak tanultam Kubáról, a világról, magamról. 2015-ben költöztem Havannába, egyszerűen azért, mert beleszerettem a sziget sajátos világába, az örök nyárba, az időutazásba, a helyiek életigenlésébe és sajátos, tanítandó működéseibe. Kuba engem nem egyszerűen elvarázsolt és végtelenül kíváncsivá tett, hanem egészen a bőröm alá bújt. Éreztem azonnal, hogy ide tartozom, még ha elsőre csak egy aprócska részletet láttam is belőle. Azóta alaposan kiismertem a sziget működését, helyeit, népét, élvezettel élem minden csínját-bínját.

Egész életemben rengeteget utaztam, főleg Európával ismerkedtem korábban, most pedig Latin-Amerika áll közelebb, és leginkább Kubát járom keresztbe-kasul, a legkülönbözőbb helyzetekbe, különböző stílusú és felfogású emberek társaságában.

Minden utazásban fontosnak tartom a jó érzés, a tökéletes egyensúly megtalálását, ami számomra a személyes biztonság és kényelem, és feltétlenül a valós megismerés keveréke. Minden utazásnak lényegi része a teljes kikapcsolódás, elszakadás az egyébként szokványostól, bárkinek bármit jelentsen is az. Ennek pedig elengedhetetlen része e beleélés, a valós megélés, a hely és helyiek őszinte, nyitott megismerése és némileg értése. Kubában ez különösen érdekes, mert az ország rengeteg felszínes és legalább ennyi mély értékkel kecsegtet. Nekem pedig tapasztalatom és meggyőződésem, hogy a közhelyek és velük együttműködő háttér, valóság is fontos. A szivarok, a rum, a politika és az oldtimerek mögött egy egész és értékes értékrendszerek, egyedi kultúra, minden síkon csodálatos mix lüktet.

Munkámat az élet szabta rám, már kubaiként és egyben mindig európaiként szervezek utakat az egész szigeten. Ízig-vérig kubai csapattal, mindenben helyi segítséggel, legfőképpen magyar közönségnek. Öröm számomra az imádott világ megismertetése, feladatomnak érzem a sziget ezer arcának és helyeinek bemutatását, Kuba megszerettetését, a kubai valóság és valós helyi élet mentén. Jól ismerem az országot és a rendszert, annak minden bájával és nehézségeivel együtt. Nincs napellenző, sem lila köd, csak a színtiszta igazság, mellette szeretet és tisztelet. Minden oldal, minden kicsiny sóhaj számít. Így született a könyv is, Kuba Mía címmel, ami 500 „kubapontban” képekkel színesítve mutatja a kubai életet, jelent, múltat, ízeket, színeket, a mindennapokat, Kuba természetét, Kuba lüktetését… Magát Kubát – egyszerre turisztikai és helyi szemmel, belülről és kívülről is rálátással.

Facebook
Könyv

Korábbi előadások: