Kerekasztal

Beszélgetés utazási műsorok készítőivel

Utazási műsorok létjogosultsága a médiában, nehézségek, mennyivel más így utazni(nagyon más), műsorok célja, készítése, helye a műsorfolyamban, a helyes kommunikáció kérdései stb…

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Back Réka

Stúdióból utazni

Jelenleg a Karc Fm szerkesztő műsorvezetője vagyok. Szerencsés embernek tartom magam. Annak ellenére, hogy a szocializmus utolsó éveiben születtem, a szüleim mindig próbálták úgy alakítani, hogy utazzunk. Ha éppen csak az Erdélyi rokonokhoz, de akkor is a véremben van az utazás szeretete. Én egy olyan családban nőttem fel, ahol sosem az számított, hogy milyen autónk van, vagy van-e egyálatlán autónk, hanem, hogy olyan élményeink legyenek, amik mindig a miénk. Az utazás márpedig ilyen. Európát már bejártam és volt szerencsém az Egyesült Államok néhány városában is megfordulni. Az utazási műsorom vendégeinek köszönhetően bátran mondhatom, hogy szinte az egész világot bejártam. És még egy hozadéka lett, sok új barátot szereztem. Mert azok, akik imádnak utazni tényleg nagy szívű, jó emberek.

Sztori: Sosem felejtem el, egyik vendégem a Lánchíd rádió Utitárs műsorában, aki már többször volt a műsoromban, egy kis szuvenírt hozott nekem. Nem árulta el, mi az. Élő műsor volt, ahol nincs sok kibújási lehetőség, ha csak nem akar hülyét csinálni magából az ember a hallgatók előtt. Mire kiderült, hogy sült óriáshangyát tartok a kezemben, addigra már rég megígértem, hogy megkóstolom. Nem volt mit tenni, megettem. És egész finom volt. Mindent egy jó műsorért. 😀

Bárány Róbert

Kamerán keresztül a világ

Nehéz magamról írni. Nem is szeretek. Minden csak úgy folyik az életemben és egyszer csak összeáll valamivé. Geográfus vagyok és urbanista aki egy ideje útifilmeket készít, így házasítottam össze a nagyon régi szenvedélyeimet egymással. A kíváncsiságomat az alkotási vágyammal, a hangulatfestést az utazásokkal. Zsigeri dolgok ezek. Szeretnék a jelenben lenni. És csak akkor tudok, amikor utazok. Jelenleg az Ózon Network Egyenlítő című műsor szerkesztője vagyok.

Sztori: Tök flexibilis vagyok. Nem látok nagyon határokat a beszélgetésben. Sztorim van bőven. Rábíznám magam a moderátorra és a flow-ra

Bódy Gergő

Bódy Gergő vagyok, a Klubrádió Hátizsák című utazási magazinjának műsorvezetője. A Hátizsák a kedd délelőtti magazinműsorom félórás rovataként jelentkezik hétről hétre, immáron 8 éve, a 400-dik adáshoz közelítve. Vannak visszajáró utazók szerencsére, de velük együtt is, több, mint 250 utazóval beszélgettem az elmúlt években, ami nekem magamnak is újabb és újabb inspirációt ad az utazásokhoz. A műsor ötlete anno úgy pattant ki a fejemből, hogy egy évig Dél-Amerikában kóborolva azt láttam, hogy némettől ausztrálon át minden nemzet járja a világot, csak valahogy magyarok nincsenek köztük. Úgy éreztem, érdemes lenne mesélni, kedvet csinálni, és megmutatni, nem kellenek óriási vagyonok, nem kell óriási merészség a világ felfedezéséhez, sehol nem fognak megölni, és mindenhol találsz barátokat. Csak el kell indulni. Mint ahogy a műsor elindult.
Sztori: Feleségemmel is egy hátizsákos út keretében házasodtunk össze Madagaszkáron, egy Ifaty nevű kis faluban, a Mozambiki-csatorna partján. A helyi polgármester adott össze minket malgas nyelven, hét fiút és hét lányt kívánva!, tanúink pedig a falu vének tanácsából kerültek ki. Mielőtt valaki azt mondaná, hogy: “Na! Így könnyen adta be a derekát a fiú! Hát, az a házasság itthon nem is érvényes”, azért hazaérve honosíttattuk… 🙂

Ezen kívül 2003 óta vagyok a Momentán Társulat improvizációs estjeinek, 2011 óta pedig a Klubrádió ÖTÖS című délelőtti magazinjának műsorvezetője is. Az utóbbi negyedórás rovatban mindenféle témám van, ami engem érdekel, és ami, remélem, a hallgatókat is lázba hozza: pszichológia, utazás, nyelvészet, városi legendák, rejtélyes szakmák, és persze napi aktualitások.
A műsort eredetileg azért kezdtem el csinálni 2011-ben, mert egyéves dél-amerikai utazásom alatt végig azt tapasztaltam, hogy a németektől az ausztrálokon át az izraeliekig mindenki utazik, világot lát, csak mi, kelet-európaiak nem merünk kimozdulni a komfortzónánkból, és maximum egy Zakinthosra fizetünk be. Pedig a világ színes, izgalmas, és ha az ember okosan utazik, egyáltalán nem veszélyes. Ezt próbálom a műsorban 7 éve átadni.

Az ELTE-n magyar-drámapedagógia, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen pedig műsorvezető-riporter és rendező szakon végeztem. 2000 óta több kereskedelmi adónál számos ifjúsági, ismeretterjesztő, kulturális tévéműsor műsorvezetője, szerkesztője voltam. Sok éve vezetek céges csapatépítő és kommunikációs tréningeket, emellett fesztiválok, konferenciák, esküvők műsorvezetési feladatait is gyakran látom el.

 

https://bodygergo.hu/

Dr. Kiss Róbert Richárd

Több mint 175 országba jutottam el életem során, mert utazás nemcsak a szenvedélyem, hanem munkámnak része. Dolgoztam a Magyar Rádió szerkesztő riportereként, majd Danubius rádióban is voltam szerkesztő műsorvezető, illetve a Juventus Rádióban utazási magazint készítettem. 18 éve az InfoRádió „Világszám” című műsorának műsorvezetőjeként osztom meg élményeimet.
Felnőttként már a Magyar Televíziónak készítettrm úti beszámolókat, filmeket, tudósításokat. Dokumentumműsorokat is készítettem, s 108 útifilm producere rendezője voltam.

http://www.kissrobertrichard.com