Baráth Mea (Családmesék)

Magamról

Baráth Mea vagyok, történetmesélő – szavakkal és képekkel. Szenvedélyem és munkám is egyben az írás, és a fényképezés. Ezen kívül mentálhigiénés szakember és tanár vagyok.

Négy gyerek anyukájaként az életem jellemzően zajos és hektikus. Állandó a pörgés. Figyelni, látni, érezni, szeretni, ölelni, segíteni, emelni, támogatni, jelen lenni. A szülőség életem legnagyobb kihívása, és egyben legizgalmasabb kalandja.

Gyerekkoromban sokat utaztunk, édesanyám minden évben arra spórolt, hogy a nyári külföldi út el ne maradjon. Imádtam ezeket az utakat. Az ismeretlen felfedezése, kilépés a megszokottból, az új kalandok élménye mindig különösen erősen hatott rám. Izgatott, milyen tágas a világ, milyen sokféle táj, ember, világ létezik.

Fontos volt számomra, hogy a gyerekeim is belekóstolhassanak az utazás adta, mással össze nem hasonlítható élménybe.

Nagycsaláddal, négy gyerekkel határoztuk el, hogy országot váltunk, és kiköltözünk Máltára, Gozo szigetére. 10 hónapot töltöttünk ezen a picike, varázslatos szigeten, ahol egy kicsit megállt az idő, ahol mindenki köszön mindenkinek, és ahol úgy érzed mintha egy nagy, hangos, vidám családba csöppentél volna.

Öt évig tanultak a gyerekeim otthon, ‘homeschooling’ rendszerben, saját érdeklődésük által motiváltan, teljesítménykényszer és versenyhelyzet nélkül, szabadon. Miután ez az időszak lezárult az életünkben, szerettük volna még megajándékozni a őket egyfajta ‘worldschooling’ élménnyel. Ezért kerestük a lehetőséget arra, hogy külföldön töltsünk hosszabb időt, életvitelszerűen.

A külföldre költözés személyiségformáló kaland. Családunk leginkább emberpróbáló és legcsodálatosabb időszaka volt egyszerre. Hálás vagyok minden pillanatáért.

Előadásunkban mesélünk Gozo szigetéről, a nagycsaládos költözésről és beilleszkedésről mind szülő, mind gyerekszemmel.

Blog
Facebook
Instagram
Weboldal

Korábbi előadások: