Előadók: Banka Roland, Écsi Ádám, Jakusovszky Dorina, Vizy Péter

A normalitás nyomában – El Camino: Európa artériája

Több, mint öt éven át vándoroltam nomádul szamarammal, Rocinantéval a Camino de Santiago útvonalán az Ibériai-félszigeten. Dolgoztam zarándokszállásokon, éltem kommunákban, utcazenéltem, képzőművészkedtem, jártam párban és szereztem rengeteg barátot is, de legnagyobbrészt egyedül voltam a szamárral és a gondolataimmal.
2018-ban eljött a változás ideje: elhatároztam, hogy egy hosszú zarándoklat keretein belül hazasétálok Rocinantéval és lenyugdíjazom őt Magyarországon, én pedig megkísérlem itthon megosztani tapasztalataimat az arra fogékonyakkal.

Előlegként íme máris az egyes számú tapasztalatom: az igazság szubjektív, a valóság értelmezése mindig szempontfüggő. Mi következik mindebből? A párbeszéd elsődlegessége, a kommunikáció tisztaságának igénye. A konstruktív vita szükségessége mindenek felett!

Rocinantéval egyelőre Rómáig jutottunk, ez év első napjaiban stoppoltam onnan haza. Még idén vissza fogok menni érte Olaszországba és hazáig sétálunk. Addig is a Szent Jakab Baráti Kör segítségével nyilvános beszélgetéssorozatot szervezünk Budapest belvárosának különböző helyszínein, a legkülönfélébb társadalmi, politikai, vallási háttérrel rendelkező meghívott zarándokvendégek közreműködésével, 2019. január 13-ától kezdődően heti rendszerességgel.
Nyolc alkalommal összesen tíz témát érintünk; olyanokat, amelyekre nekem is van némi rálátásom, de meghívott beszélgetőpartnereimnek talán még több van. E tíz témakör fogja képezni fejezeteit a készülő könyvemnek, melynek munkacíme: A normalitás nyomában.

Lépten-nyomon társadalmunk betegségének tüneteibe ütközünk mind a világpolitikában, mind a hétköznapi életünkben, és ettől mi magunk is nagy eséllyel megbetegszünk. Mint sokan mások, én is a depresszió rémétől hajtva határoztam el magam a zarándoklat mellett és a Caminon a normális élet csíráira leltem. Saját és zarándoktársaim felelősségének tartom az ott átélt tapasztalatok terjesztését és kiteljesítését szerte a világban…
De mit jelent az, hogy “normális”? Létezik-e egyáltalán ilyen?

Hallgasd meg a beszélgetőpartnerek eszmecseréjét az egyes témakörökben, tedd fel kérdéseid, mondd el véleményed – légy társszerzője a készülő könyvnek!

A sorozat záróakkordja rendhagyó módon a 8. Járatlan Utakon Fesztivál keretei között kerül megrendezésre, méghozzá február 24-én, vasárnap. Vendégeim három blogger-utazó, akik a legtöbbet szintén a Szent Jakab égisze alatt álló útvonalakon vándoroltak keresztül-kasul Európán, mindnyájan egyedül.

Sokat hallani a Camino spanyolországi és portugál szakaszairól, de szinte egész Európát átszelik a kagylóval jelzett utak, amelyek Santiago de Compostelában találkoznak. Létezik egy közös szellemiség, amely mindet egybefűzi, de egyúttal minden ország Caminoja rejt nemzeti sajátságokat és külön arculatot is.

Kinek ajánlható az osztrák, a szlovén, az olasz, a svájci, a francia, vagy épp a magyarországi útvonal?

Mélyen átélt zarándokélményekkel és a legmókásabb sztorikkal érkezik a négy hosszútávos gyalogkakukk: Jakusovszky Dorina (Vándorina), Écsi Ádám (Piros kamásli), Vizy Péter (Petycamino) és moderátorként én, Banka Roland (Rolandante).

Érkezzetek ti is! 😉

 

Blog

Facebook:

Ádi

Dorina

Peti

Roland