Azori csodák

Előadó: Kiss Tibor

A haverom már évek óta nyomta, Azori-szigetek, ha felvettem a telefont már ezzel jelentkezett be, így kénytelen voltam igent mondani, bár egy idegenvezető barátom szerint az Azori max. 3 nap. Nagyon felületes ismereteim voltak, így félve vágtam bele, plusz az időjárás is bizonytalan ott és mind tudjuk, esőben minden ország egyforma.

Már az első nap mellbe vágott a csoda, amit találtunk! A teljes szigetcsoport vulkanikus, s mint tudjuk, ezek általában különböző idősek, így különböző állapotban találjuk őket: egyik éppen elsüllyedni készül, míg a másik Portugália legmagasabb pontja, s ennek megfelelően hol a legszebb túraútvonalakat kínálja pompás krátertavakkal, hol éppen mesterséges medencét képez a korábbi kürtő.

A legnagyobb sziget éppen a legközelebbi a szárazföldhöz, fővárosa Ponta Delgada, ide lehet a legkönnyebben repülni és innen az összes sziget elérhető repülővel. A teljes rendszer 3 nagyobb csoportból és 9 szigetből áll 600km hosszan.

San Miguel, a legnagyobb sziget 50km hosszú és 16km széles, könnyen bejárható, viszont folyamatosan meglepetéseket okoz: tele van homokos strandokkal, 100+ trekking útvonalat kínál, nem ritka a 15%-os emelkedő/lejtő (ne itt tanulj vezetni!), néhol fortyog a föld és ahol fortyog hol főznek, hol fürödnek benne. Állandó veszély a szembe jövő tehéncsorda, cserébe viszont olcsó és finom a steak, s a megfelelő pillanatban érkezel, hortenzia-takaróban gyönyörködhetsz. Viszont ha rossz pillanatot választasz, semmit nem fogsz látni, mert az egész szigetet paplanként teríti be egy hatalmas felhő, amit ködként fogsz megélni és szentségelni, hogy pont most van rossz idő. De mindenképpen tegyél egy próbát, megéri! 😊