Kerekasztal

Az iszlám országai

Szaharai Afrika és Közel-Kelet – utazás iszlám országokban

Sajnos rengeteg tévhit és előítélet él azokban, akik csak a médiából ismerik ezeket az országokat és a muszlim embereket.

Rengeteg csodálatos természeti látnivaló az Atlasz hegységtől a sivatagi dűnéken át, gyönyörű muszlim építészet – erődöktől palotákon át a mecsetekig -, és hihetetlenül vendégszerető, kedves emberek várnak arra, aki legyőzi az előítéleteit és útnak indul. Sajnos vannak helyek, melyek nem utazhatók biztonságosan (Szíria, Líbia, Jemen, stb.) de reméljük, hamarosan ezekbe az országokba is el-/visszajuthatunk.

Mire figyeljünk, ha nőként az iszlám országaiban utazunk? Mik az öltözködési, viselkedési, vagyis az illemszabályok? Mit tegyünk, ha megkérik a kezünket és mit, ha nem? 🙂

A mohamedán országokban még ma, a tömegturizmus idején is kissé zarándokként kezelik az utazót. Az emberek figyelemre méltó gyakorlati érzéke pedig érdekesen ötvöződik a hétköznapokat még mindig átható spiritualitással. Ha ehhez még hozzávesszük a részeg emberek kellemes hiányát, az olcsó finomságokat, az erőt sugárzó tájakat, a zenét, a sivatag meg a mecsetablakok fényeit, az egész Ezeregyéjszaka-érzést, már kedvünk is támadhat bepakolni a hátizsákot. Persze ha „mindentbele” hotelbe mész Antaljába, akkor ebből vajmi keveset fogsz érzékelni. Ja, egyébként a közhiedelemmel ellentétben a legtöbb muzulmán ország teljesen biztonságos.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói