Ambrus Gergely

Inverse Everest
Utazás a Föld mélyére

Ambrus Gergely, matematikus, fotós, barlangkutató vagyok.
Járatlan utak nem csak a Föld felszínén vannak, hanem annak mélyén is. Sőt, a Földön található barlangjáratoknak csupán kis részét ismerjük, és az új járatok kutatása napjainkban is folyik! Nem is kell messzire mennünk, hiszen pl. Magyarország leghosszabb barlangrendszere a Budapest alatt található Szépvölgyi-rendszer. Ha az ember már komolyabban barlangászik, akkor előbb-utóbb eljut a kutatásig, a külföldi túrákig, az egyre mélyebb barlangokig, és szeretne aztán talán a legmélyebb barlangba is lejutni.

2016 nyarán egy négy tagú csapattal Budapestnél kicsit messzebbre indultunk: az Inverse Everest expedíció célja a világ akkori legmélyebb barlangjának első fotódokumentálását tűzte ki célul. A Krubera-Voronya barlang a Kaukázus északnyugati nyúlványában, Abháziában található, és több, mint 2 km mély. 2001-től egészen idén augusztusig ez volt a világ legmélyebb barlangja, és velünk együtt 12 magyar járt a búvárfelszerelés nélkül elérhető legmélyebb pontra.

A mi expedíciónk egy hónapig tartott, és a végpontra vezető utunk során 9 napig voltunk a föld gyomrában. A körülmények igazán embert próbálóak: 2 fokos hőmérséklet, 100% páratartalom, állandóan vizes körülmények… Szóval minden, ami egy igazi barlangásznak kell!

Persze, már az odautunk is izgalmas volt, Abházia posztszovjet romantikával fűszerezett országa sok meglepetést tartogat.

Belepillanthattok az expedíciós barlangászat világába, egy nemzetközi kutatótábor működésébe, egy embert próbáló kalandba, no meg nem utolsósorban a barlangi fotózás nehézségeibe.

Ha érdekel a barlangászás, az expedíciózás, vagy csak kényelmes melegben nézegetnéd a 2 km mélyen készült fotókat, akkor itt a helyed! 🙂