Ács Zoltán

Aktuális előadás:

“Minden sarkon álltam már…” – kalandok az Északi-Sarktól a Déli-Sarkig

Magamról

Zoli az TF-es egyetemi évei alatt kezdett hegyet mászni és egzotikus tájakra utazni. Saját szervezésben már 1990-ben járt Mongóliában és Kínában még a belföldi szovjet utazási lehetőségeket kihasználva. 1996-ban a Magna Hungária Expedíció keretein belül 4500 kilométert lovagoltak az Uralból Ópusztaszerig.Tagja volt a 2002-es első sikeres magyar Mount Everest-expedíciónak. 8650 méterről fordult vissza mesterséges oxigén használata nélkül. Összesen három “nyolcezres” hegy csúcsán állt. Emellett vezetett expedíciót minden kontinensen, magyarként elsőként járt társával az Északi- és a Déli-sarkon.

Zoli elsősorban sportszakembernek vallja magát, akit a magashegyi mászás szervezetre gyakorolt hatása és az erre való speciális edzésmódszerek is érdeklik már több mint 20 éve.
Meggyőződése, hogy az emberek többsége keresi a saját fizikális és pszichés határait, szeretnék azokat megismerni és amennyire lehet, kitolni. Erre véleménye szerint az expedíciós mászás az egyik legalkalmasabb módszer.. Számára azonban mindig lényeges és elengedhetetlen volt, hogy az expedíciók során, különböző kultúrákat ismerhetett meg, toleránsabb lett, és az expedíciók után hazahozta a “hegyi értékrendet”: a segítőkészséget, a türelmet, a természet tiszteletét.

Ma már van három gyereke van, és háttérbe szorult a hegymászás az életében. Az utazás iránti szenvedély azonban nem lankadt.