A Szaudi sivatagon át stoppal és “feleséggel”

Előadó: Mayer Márton

Mióta először kiléptem Európából, kb. 10éve, mindig is az orosz érintettségű, vagy poszt-szovjet régiók vonzottak.

A kedvenc műfajomban, nomád-autostoppal volt szerencsém bejárni Belső-Ázsia isztán országait, hazastoppoltam Szibérián át az Észak-Koreai határról, egyéni rekordot döntöttem stoppal a Budapest-Azerbajdzsán útvonalon és felfedeztem az immár orosz Krím félsziget és Észak-Kaukázus régióját.

Azonban kulturálisan elég gyakran ütköztem egy igen masszív falba, egy olyan kulturális különbségbe, melynek átfogóbb ismerete nélkül nem tudtam értelmezni egyes régiók, azok társadalma, vagy akár egyének müködését.

Ez a fal pedig az iszlám volt.

Így azért, hogy közelebb kerülhessek a poszszovjet területek muzulmán hitű népeihez, figyelmem a Közel-Kelet felé fordult, hogy az iszlám bölcsőjében, a fanatikus szunni hívők földjén, Szaudi-Arábiában keressek válaszokat a kérdéseimre.

Hosszas szervezkedés, “párkeresés” és nem mellékesen házassági bizonyítvány photoshoppolás előzte meg az utazást, hiszen hogyan figyelném meg a helyiek kulturális jellemzőit, ha az úton nem tart velem “feleségem”?

Aki most szexizmussal vádol az nagyon jól teszi. De hát ez egy ilyen ország, ha szeretnénk elfogadtatni magunkat, alkalmazkodnunk kell, fel kell venni a helyi stílust.

Na egy szó mint száz, három hét alatt 7000 kilométert stoppoltunk igen mostoha körülmények között az Arab-félsziget sivatagjaiban. Rengeteg sofőrünkön, szállásadónkon, vidéki hétköznapi embereken kersztül fedeztük fel a nyugaton démonizált Szaudi-Arábiát, földrajzilag és kulturálisan egyaránt.

Erről, az Emirátusokból induló és Ománon, Szaudin, Jordánián és Izraelen át Palesztinába vezető útról lesz szó.

Tényleg csak sivatag és olaj van ott?

Vannak még nyilvános kivégzések?

Hány felesége lehet egy szaudi férfinak?

Miért korbácsolnak meg, ha nem rohansz a mecsetbe napi 5-ször?

Sok szeretettel várom az ilyen és ehhez

hasonló kérdéseket, melyek bennem is voltak az utazás előtt.

Akik inkább az orosz vonalam irán érdeklődnek, sok szeretettel ajánlom figyelmetekbe covid-fogságban született önkéntes projektemet az Orosz Történelmi Podcastet. Ebben 15perces epizódokban dolgozom fel a teljes orosz történelmet szórakoztató-ismeretterjesztő formában. Keressétek Spotifyon, Google- vagy Apple podcasten, youtube-on, vagy akár itt is.