A Nagy Falon túl

Körmöczi Áron

Nem csak úgy, ahogy a kurta farkú malac van az Óperenciás-tengeren túl, hanem hogy mi van még  Nagy Falon,  Agyag hadseregen és Tiltott Városon túl Kínában. Gondolom nem árulok el rohadt nagy titkot azzal, hogy van még sok minden, amit érdemes megnézni. Talán olyanok is, amik egy kínainak teljesen hétköznapiak, nekünk mégis érdekesek lehetnek.

Mivel volt szerencsém több funkcióban is járnom Kínában (turista, hallgató, tanár), akadt időm olyan helyek meglátogatására, amire valószínűleg az átlag, de talán még az átlag feletti utazó se pazarolná szűkösen mért vízumát. Legalábbis addig nem, amíg meg nem győzöm róla, hogy talán mégis érdemes elhagyni a Peking-Xi’an-Shanghai  háromszöget, és időt szakítani olyan helyekre, amik nincsenek szövegbuborékkal bejelölve a Lonely Planet térképén.

Esetleg még lehet, hogy közben eszembe jut pár dolog arról, hogy milyen az amikor a kínai mesterember kijelenti, hogy „jó lesz az úgy”, illetve mi van akkor, ha „nincs mit tenni”.

Ha el nem felejtem, akkor teszek említést ősi kínai tanácsokról bölcsességekről a hosszú élet reményében.

És kifejtem hogyan befolyásolja a cipőméret a buszon alvást. Ha meg mégis elkalandoznék és elfelejteném, tudjátok, a végén mindig van az a rész, hogy valakinek van kérdése? Na, ott végre felteheted a kezed.