A karneválok földjén – brazíl és kolumbiai kalandok

Előadó: Mátai András (utazgatok.hu)

Latin-Amerikába egyszer és végérvényesen beleszerettem. Kezdődött ez egy két éves kolumbiai kinntartózkodással, amiről már meséltem egyszer a 3. Járatlan Utakon Fesztiválon még 2016-ban.

Azóta Kolumbia a második otthonom lett, az egész latin-amerikai kontinens pedig a szívem csücske,  ahova amilyen gyakran csak tudok visszajárok.

Ez alkalommal viszont Kolumbiát elhagyjuk és a szomszédos, Európa nagyságú Brazíliába kalauzollak el benneteket. Azon belül is a karneválokra.

Samba, bikinis lányok, forró hangulat…

Ha valakinek azt mondom, hogy karnevál, akkor nagy valószínűséggel a riói karnevál fog elsőként beugrani. A riói karnevál viszont csak egy a sokból. Még csak nem is a legnagyobb vagy legőrültebb, mert bőven van olyan hely, ami lepipálja.
Két egymást követő évben nekem 3 különböző helyen is volt szerencsém a helyiekkel őrült módon ünnepelni. Voltunk helyi kisvárosban Brazília mélyén, ahol több tízezer helyi fiatal mulatott együtt, úgy, hogy a karnevál idejére az egész várost kiköltöztették, a házakat pedig baráti társaságok bérelték ki, ahol nem ritkán 30-40 fiatal aludt egy-egy családi házban.

De voltunk a világ legnagyobb és legőrültebb karneváljának aposztrofált Carnaval de Salvador de Bahia-n is, aminél őrültebb dolgot még nem láttam a világon. Ott a karnevál alatt két teljesen más világ találkozott, szó szerint egy kordonnal elválasztva egymástól, ahol a pattanásig feszült hangulatot csak a kőkeményen fellépő rendőrök és katonák tudták kordában tartani.

Aztán persze ellátogattunk a riói karneválra is, ahol egyik nap még Copacabana forró homokjában buliztunk, másnap pedig már a karneválok stadionjába, a Sambadrome-ba, ahol még az elhasznált kosztümöket is sikerült felpróbálnunk.

Az előadásomon a karneváli élményeken kívül megpróbálok minél több kalandot és érdekességet is megosztani veletek a helyiekről és az egész országról is. Sőt, néha, egy-egy gondolat erejéig még talán Kolumbiába is visszakanyarodunk.

Élményeimről pedig az utazgatok.hu blogon olvashattok.