Schmidt Péter és Bilász Marianna

Magunkról

Az utazók körében nem vagyunk teljesen ismeretlenek. A köztudatban, aki ismer minket, az utazó családként ismerhetett meg. A másik célközönség, aki ismerhet, overlandes kalandorok, mivel mi főként autós itinereket írtunk és írunk mai napig is extrém helyekre (pl. Soviet Asian Quest, Cholistan Rally, AJK / Azad Jammu Kasmir, Irak, Beludzsisztán…).

Schmidt Péter vagyok geográfus-történész és a feleségem, Bilász Marianna, turizmus végzettséggel. Számomra létkérdés volt már az utazás, útvonaltervezés 6-7 éves koromtól.

A feleségemmel 13 éve ismerkedtünk meg egy oroszországi út alkalmával, ahol 10 napon belül börtönbe kerültünk (a problémamegoldó készség kovácsolt össze minket). Mostanra elmondhatjuk, hogy hosszabb-rövidebb időre az összes politikai nagyhatalom (Kína, Oroszország, USA és Izrael) területéről volt kiutasításunk (nem kell rosszra gondolni, nem gazdasági bűncselekmény végett, csak rosszkor voltunk rossz helyen).

Az összetartás tartósnak bizonyult, mindhárom leánygyermekünk külföldön fogant: Ajsa Küne Pakisztánban, Alina Rize térségében és Alissza Enna Adzsáriában. A gyermekek neveinek etimológiája is egy-egy úthoz, utazáshoz köthető (pl. Alissza föníciai eredetű és utazót jelent). Mindhárom kislányunk aktív utazó, a legkisebbik és a középső már újszülött két hetes korától úton volt. Minden évben min. 1-2 hónapot úton vannak ők is. Voltak évek, amikor évente 60 000 km-t utaztak szárazföldön.

A letelepedett életformát nagyon nehezen bírjuk elvilselni. Az elmúlt pár évben magyar, német, orosz nyugdíjasoknak szervezünk kulturális utakat főként Szentföld, Kaukázus vagy Közép-Európa. Az újabb szolgáltatásunkhoz tartozik egyfajta online napi kapcsolat (akár a teljes út idejére), az elakadt utazóknak, tanácsadás, fordítás, bürokrácia kezelés, az itineren felül.

Blog
Facebook – Pilgrim-ways
Facebook – Utazó család
Facebook – Utazás addiktív
Instagram

Korábbi előadások: