Kerekasztal

Volt Szovjetunió, Közép-Ázsia

Volt Szovjetúnió….

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Schmidt Péter

Schmidt Péter vagyok, utazó történész-geográfus. A poszt-szovjet térség államai is egyre jobban formálódnak, amióta közel 30 éve megszűnt a közös államalakulat. 

Közel húsz éve járjuk a posztszovjet térség útodállamait, természetes legjobban Ukrajnát és a Dél-Kaukázust ismerjük, de nem adnak el Hegyi-Badahsánban sem. Jónéhány útvonaltervet készítettünk egyéni és céges megrendelésre. Időnként türkmén meghívólevél, orosz multi vízum ügyintézést is elvállaljuk. Kérdésed van Breszttől- Magadanig, vagy Pecsengától Kulmáig. Érdekelnek a posztszovjet térség bürokratikus útvesztői akkor ott a helyed a kerekasztalon.

Csonka Gábor (Vándorboy)

Vándorboy vagyok, nem áll tőlem messze a kalandozás. A korábbi életemben is ezt tettem, független rádióztam, Buddhista Főiskolán tanultam, világutazó lettem, majd ezen fesztivál létrehozója, működtetője vagyok, s egyébként túravezetőként dolgozom több cégnek is, 33 országba már csoportokkal is voltam.
Utazásaimról, gondolataimról  a blogomban olvashattok.
Fiatalkoromat a Szovjetunióban töltöttem, ott érettségiztem le 16 évesen. Azóta is voltam Baltikumban, Távol Keleten,  és többször visszajárok Kaukázus és Közép-Ázsia környékére. Képben vagyok, tudok érdemben tanácsokat adni, sztorizni is ha kell.. de mindenkit bátorítani akarok, hogy induljon el arra, mert ugyan múlt utazás, de ott még más emberi kvalitások vannak, amik Európából már kiveszni látszanak.

Lengyel László

Perger István

Sokan tartják ijesztőnek, problémásnak, utazás szempontjából bonyolultnak a volt Szovjetunió utódállamait. Pedig ez jórészt nem igaz, a legtöbb országba már vízum sem szükséges. Nagy hiba lenne bármilyen okból kihagyni ezt az óriási területet. Itt van az egykori selyemút jelentős része, a transzszibériai vasút, a Don-kanyar, a Kaszpi-tenger, az Aral-tó, a Bajkál és persze az egész térségben meghatározó orosz kultúra központjai, Moszkva, Szentpétervár. Egyikbe sem nehéz eljutni.
Az elmúlt években elég jól sikerült beutaznom a térséget, a fentieken túl a Krím-félszigettől Vlagyivosztokig, a Baltikumtól a Kaukázusig, a bajkonuri űrközponttól Türkmenisztánig.
Bízom benne, hogy mások számára is tudok hasznos információkkal szolgálni.