Kerekasztal

Hogyan szedjünk fel nyelveket?

Szóból ért az ember – avagy hogyan sajátítsunk el egy idegen nyelvet a helyiektől

Miért iszonyú nehéz az iskolában normálisan megtanulni egy nyelvet? Miért könnyű, amikor az életed részévé teszed? Miért fontosabbak a mozdulatok a szavaknál? Hogyan menekülj meg a nyelvtantanulástól? Hogyan kerüld ki a szótárfüzetet? Hogyan kommunikálj bármilyen nyelven sokkal sikeresebben egy pár trükkel? Miért jó más kultúrákban otthon lenni? További nyalánkságok, tanácsok és biztatás.

Idegen nyelvi környezetben az ember szivacsként szívja magába az új szavakat, kifejezéseket, szlenget stb. Így felmerül a kérdés: miért ne profitálhatnánk a családi nyaralások vagy egyéb utazások során? Mi lenne, ha nem csak a telefonunk tárhelye gazdagodna képekkel, hanem a memóriánk is – új, idegen kifejezésekkel?

Igen, kössük össze a kellemest a hasznossal! Beszélgessünk a helyiekkel, kérjünk tőlük útbaigazítást, keressük meg a közös témákat velük, legyünk nyitottak. A gátlásainkat és a félelmeinket pedig hagyjuk otthon.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Murányi Péter

Ha ti is a “Központi Emlékező” középiskolába (gyerekmegőrzőbe) jártatok volna Calgaryban, jobban megértenétek, miért nem komálom az angolt. Sokkal izgalmasabb tekergés közben belekóstolni a helyi nyelvbe – ami nekem nemcsak a szavakat jelenti, hanem azt az egész létmódot, amiben a beszélői élnek. Szeretek firkálgatni, úgyhogy írtam erről egy könyvet, amibe beleolvashattok a www.termeszetesnyelvtanulas.hu oldalon.

Kocsmaturista (Ulu)

Kocsmaturistaként város és kocsmafelfedezéseken mindig szenvedéllyel tanulom a nyelveket. Pár nap alatt alatt kicsi, de jól időzített figyelemmel és technikákkal akár feljövök a száz-százötven szavas szókincsig és önálló egyszerű mondatalkotásig.
Átadom, hogy szerintem milyen módszert kövessetek? Hogyan tanulj kocsmában is nyelveket? Hogy raktározzátok a tudást? – erről szeretnék tippeket adni.
ULU, Kocsmaturista

Molnár Kitti és Lengyel Dániel

Az életünk az utazás, eddig 75 országban jártunk közösen, de külön-külön is sokat utaztunk. Leginkább az egy-két hetes, hátizsákos, városnézős utazások állnak hozzánk közel, de éltünk is már külföldön hosszabb ideig. Az utakat mindig magunknak szervezzük, igyekszünk a rendelkezésre álló rövid idő alatt a legmélyebben megismerni az adott ország kultúráját és megtekinteni a legfontosabb nevezetességeket.

Blog

Sztori: Az anyanyelvemen kívül hét másik nyelvet beszélek valamilyen szinten. Azt vettem észre, hogy minél több nyelven beszél valaki, annál könnyebb felszedni nyelvtudást. Motiválni szeretnék mindenkit, hogy bárhány éves is legyen, ne hagyja abba a tanulást és bátran használja a legcsekélyebb nyelvtudását is, a helyiek mindig szívesen veszik a próbálkozásainkat. Számos előnyöm származott az utazásaim során abból, hogy az anyanyelvükön beszélgettem egy adott néppel, illetve olyan emberekkel is megtaláltam a közös nyelvet, akik nem beszélnek angolul.