Kerekasztal

Belső utazás: az utazás lelki oldala

Az utazás új dimenziókat nyit meg: tágítja ismereteinket és a komfortzónánkat, új élethelyzetekbe sodor, kihívások elé állít minket. Ezek mind a mi javunkat szolgálják, hiszen élményeket és tapasztalatokat eredményeznek – jókat és rosszakat is. Ez pedig elengedhetetlen a személyes fejlődésünk szempontjából, segít abban, hogy megismerjük, kik is vagyunk valójában és mi a küldetésünk e világban.

Ez a beszélgetés erről a világ körüli és egyben belső útról szól, amelyen nem mindig könnyű haladni, de megéri!
Utazás távoli tájakon és a lélek bugyraiban, ahova állandó bérletünk van.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Ellenbacher Barbara

Régebben azt hittem, hogy az utazás a szenvedélyem. Viszont arra kellett rájönnöm, hogy ez valójában csak egy eszköz önmagam felfedezéséhez. Nem éltem át vagy hallottam egy olyan fizikai utazásról sem, ami izgalmasabb, felvillanyozóbb lett volna, mint megismerni a saját elmém működését. Ezen felismerés nyomán indultam el azon az úton, hogy másoknak is segítsek önmaguk felfedezésében.

Az első utam egy év önkéntesség volt Litvániában. Azzal a biztos meggyőződéssel mentem ki, hogy ott minden sokkal jobb lesz. Az utolsó meetingen a mentorunk megkérdezte, hogy kinek mi volt a legnagyobb tanulság ebben az évben. Arra kellett rájönnöm, hogy ha én nem változom, akkor a problémáim sem fognak. 1000 km-re az otthonomtól ugyanazt az életet éltem, mint ahonnan eljöttem. Öt év után most ismét itthon vagyok és a környezet hiába nem változott, mivel a tevékenységeim, a hozzáállásom gyökeresen más lett, így én is más életet élek. Olyat, amit el se tudtam volna képzelni, hogy megvalósulhat.

Mély meggyőződésem, hogy az, amit utazáson keresztül szeretnénk elérni (szabadság, izgalom, kaland), az már ott van bennünk. Az utazás remek eszköz ahhoz, hogy felfedezzük és megtapasztaljuk ezeket a minőségeket. A legizgalmasabb kérdés viszont inkább az, hogy hogyan lehet ezt átélni a hétköznapokban is?

A saját belső utamról a Félelem és Kényelem blogon osztok meg történeteket, valamint találkozhattok velem a MindHack kurzuson is, ahol azokat az eszközöket, technikákat osztom meg, amit a leggyakrabban használok a saját fejlődésem érdekében.

Kassay Tamás

Jártam 10 ágyas hosteltől kezdve 50 ágyas kapszulahotelen és kanapészörfön át az 5 csillagos szállodáig. Büszke vagyok rá, hogy feljutottam a világ legmagasabb medencéjébe, ami a Ritz Carlton Hong Kong 118. emeletén, 490 m magasságban található és saját galériát készíthettem róla. Zötyögtem évtizedes, szakadt buszokon, stoppoltam zsigulival és repültem A380-as óriásgéppel. Mégis, mi az, ami mindezeket összeköti és mindezekből egyformán sokat adott? Mi az, ami belül zajlik útközben és tanulságul szolgál?

Sztori: Ültem egy repülőgépen, amire ajándékba kaptam a jegyet, ezért nem én választottam az ülést. Ablak mellé kerültem, jobb oldalra. Amikor közeledtünk az Uluruhoz, a pilóta bemondta, hogy most mindenki nézzen balra. Persze, elsőre bosszankodtam, hogy ha magamnak foglalom, megnéztem volna, melyik oldal az előnyösebb, de aztán kinéztem jobbra és egyedüliként láttam azt, amit a többiek nem, mert máshova figyeltek. Ott és akkor értettem meg a különbséget az elengedés és a lemondás között. Erről is mesélek majd Nektek, ha eljöttök erre a kerekasztal beszélgetésre.

Facebook
Weblap
Youtube

Szabó Elvira

Pszichológia szakon diplomáztam, könyvek szerkesztésével és szövegírással foglalkozom. Amikor átlépek egy országhatárt, a saját határaimat is meghaladom. Dániában megtanultam boldognak lenni, Brazíliában szabadnak lenni, Délkelet-Ázsiában toleránsabbnak és rugalmasabbnak lenni.

Sok kis történetet tudok mesélni arról, hogyan indított el bennem változást egy-egy váratlan találkozás vagy a más kultúrákkal való érintkezés. Kihívás volt például elstoppolni Marseille-től Budapestig, hónapokig egyedül utazva nőként pedig megtanultam „együtt lenni magammal”. Nagyrészt az utazások tettek azzá, aki vagyok és szeretném átadni, hogy az utazás hogyan válhat személyiségformáló erővé, és hogyan szélesítheti a látókörünket.

A kerekasztal-beszélgetésen nemcsak ahhoz tudok kapcsolódni, hogyan lépjük át a komfortzónánkat a szó legmélyebb értelmében és hogyan adaptálódjunk váratlan helyzetekhez, hanem ahhoz is, hogyan árnyalja a világlátásunkat a más kultúrák szemléletmódja, és hogyan hozzuk haza és ültessük át a mindennapjainkba ezeket a tapasztalásokat.

A külső és belső utazásokról szóló történeteket az elviraszabo.com weboldalon olvasható Vargabetűk blogon osztom meg. Évek óta publikálok novellákat is, melyeknek alapjául gyakran szolgálnak utazási élmények (ezek is olvashatók a weboldalamon), első könyvem pedig 2019-ben jelent meg Patchwork címmel.

Facebook
Instagram

Novotta Ferenc