Kerekasztal

Az iszlám országai

Szaharai Afrika és Közel-Kelet – utazás iszlám országokban

Sajnos rengeteg tévhit és előítélet él azokban, akik csak a médiából ismerik ezeket az országokat és a muszlim embereket.

Rengeteg csodálatos természeti látnivaló az Atlasz hegységtől a sivatagi dűnéken át, gyönyörű muszlim építészet – erődöktől palotákon át a mecsetekig -, és hihetetlenül vendégszerető, kedves emberek várnak arra, aki legyőzi az előítéleteit és útnak indul. Sajnos vannak helyek, melyek nem utazhatók biztonságosan (Szíria, Líbia, Jemen, stb.) de reméljük, hamarosan ezekbe az országokba is el-/visszajuthatunk.

Mire figyeljünk, ha nőként az iszlám országaiban utazunk? Mik az öltözködési, viselkedési, vagyis az illemszabályok? Mit tegyünk, ha megkérik a kezünket és mit, ha nem? 🙂

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis)

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis) vagyok, végzettségemet tekintve gyógyszerész/közgazdász, a magányosbolyongó blog szerzője.

Vannak utazók, akik egy hirtelen revelációnak köszönhetően indulnak neki a világnak, akár gyökeresen szakítva addigi életükkel, néha azért, mert valami elől menekülnek, néha azért, mert valamit keresnek. Én azok közé tartozom, akikben az utazás valószínűleg genetikailag kódolva lett (DRD4-7R?). Mondhatjuk, hogy az utazás számomra életforma/szenvedély/függőség. Önállóan először 17 évesen indultam el hátizsákkal világot látni, azóta 116 országba jutottam el, van ahová úgy hozta az élet, többször is.

Több, mint 20 éve utazom nőként iszlám országokban, az egész „laza” országoktól, mint Tunézia, a legszigorúbb sharia országokig, mint Jemen. Sajnos rengeteg tévhit és előítélet él azokban, akik csak a médiából ismerik ezeket az országokat és a muszlim embereket.

Rengeteg csodálatos természeti látnivaló az Atlasz hegységtől a sivatagi dűnéken át, gyönyörű muszlim építészet erődöktől palotákon át a mecsetekig és hihetetlenül vendégszerető, kedves emberek várnak arra, aki legyőzi az előítéleteket és útnak indul ezen országokba. Sajnos vannak helyek, amik nem utazhatók biztonságosan (Szíria, Líbia, Jemen stb), de reméljük hamarosan ezekbe az országokba is el/visszajuthatunk.
Mire figyeljünk, ha nőként az iszlám országaiban utazunk? Öltözködés, viselkedés, illemszabályok. Mit tegyünk, ha megkérik a kezünk? Mit, ha nem? 🙂

Schmidt Péter és Bilász Marianna

Bilász Marianna vagyok, az utazocsalad.travel.blog írója.
Több, mint 20 éve aktívan utazom. A férjemmel való megismerkedésem után kezdtem az iszlám világ felfedezését.

Az iszlám világ túlnyomó részén jártunk. Érdekelnek a regionális különbségek és az iszlám világ megosztottsága és egyes zárt határai, amely miatt a világ egyik legelzártabb tranzit útjai járhatatlanok. Amit legjobban ismerünk: Irán, Pakisztán, Szíria, Palesztina, Egyiptom. Bemutatom, hogy milyen taktikákat alkalmazzunk az iszlám világ bizonyos területein, főként szárazföldi utazás esetén.

Baricza Petra

“Az iszlám és a kereszténység jobban hasonlít egymásra, mint gondolnánk.” Amikor a 8. Járatlan Utakon Fesztiválon a török ünnepekről szóló előadásom közben elhangzott ez a mondat a számból, valaki hirtelen felpattant és kiviharzott a teremből. Pedig nem az a célom, hogy megosszam az embereket – épp ellenkezőleg.

Baricza Petra vagyok, a Nagy utazás blog szerzője. 9 évet éltem Törökország fővárosában egy török férfi feleségeként. Ezalatt részt vettem tanfolyamokon, dolgoztam saját projekteken és alkalmazottként, menekültekkel és diplomatákkal. Megtanultam a nyelvet, török állampolgár lettem. Utaztam szervezetten és spontán, barátokkal és egyedül. A 9 év alatt nem készült rólam egy fejkendős kép sem, senki nem próbált áttéríteni, egyetlen atrocitás sem ért.
Én egész más perspektívából láttam a Közel-Keletet, mint egy átlag turista. Nekem ez nem egy pipa volt a bakancslistámon, hanem az életem. Kíváncsi vagy az élményeimre? Gyere el a fesztiválra, beszélgessünk.

E-mail: mailto:petra.baricza@outlook.com
Facebook

Varjas Gabriella (MiraDonna.hu)

Tini korom óta utazom és ez a szenvedélyem nem hagyott alább attól sem, hogy családom és gyerekeim lettek. Iszlám országokba csak az utóbbi 10 évben merészkedtem el és azóta, hogy az elsőben jártam, nagy rajongó lettem, noha a csador, és a fejkendő bizony nekem sem a kedvenc ruhadarabom. És itt el is értünk a számtalan előítélet egyikéhez, ugyanis egyáltalán nem kötelező minden muszlim országban a fejkendő sem és a csador is csak nagyon kevés helyen az a turistáknak. De még az olyan kötelezően kendős országokban is, mint Irán már elég a turbán is és bőven kárpótol a kényelmetlenségekért a helyiek legendás vendégszeretetete. Számtalan előítéletet cáfol meg minden utazás, de egy iszlám ország általában sokszorosan. A médiából sugárzott kép alapján talán meglepő, de Iránban és a többi muszlim országban is – természetesen nem a háborús övezetekben – sokkal inkább biztonságban éreztem magam, mint sok latin–amerikai helyen. Iránban az is megtörtént, hogy egy boltban elhagytam az útlevelem és az Iránban meglehetősen sokat érő dokumentum alapján a boltos kinyomozta, melyik szállodában lakom és visszaküldte. Aki most kezdi az ismerkedést, annak talán a most sláger és nagyon egyszerűen utazható Marokkóval és persze Törökországgal érdemes kezdeni, de nekem életem egyik legdöbbenetesebb és legérdekesebb élménye volt Jeruzsálemből egy napra palesztin idegenvezetéssel Hebronban körülnézni. Irán friss szerelem, bármikor visszamennék.

Blog
Facebook
Instagram

Perger István

Cseh Zsombor

Mihállfy Balázs

Klein Dávid