Kerekasztal

Alacsony büdzséjű utak és hosszútávú utazás

Low budget utak, avagy kis pénzből is messzire juthatsz

A kerekasztal-beszélgetés előadói által rendszerezett jegyzeteket itt olvashatod

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Zita és Árpi (360 fok bringa)

1550 napig voltunk folyamatosan úton. Az első 1000 nap után, amikor épp Új-Zélandon jártunk, napi 2753 forint volt az átlagköltségünk fejenként. Ebbe akkor már jó pár repülőjegy, egy búvártanfolyam, rengeteg szállás, a mindennapi étkezés, egy dengue-láz, egy hosszú rühesség kálváriája, egy gyökérkezelt fog és egy vesekő kezelése is benne volt, hogy ne csak a szépségekről és a jóságokról beszéljünk. Egyszóval ennyi pénzből nem csak utaztunk, hanem éltünk is, az élet került ennyibe. Az utazás aztán végül 1550 napos lett és valamivel drágább lett a végére a napi átlagunk: fejenként 3533 forint. Ennek az az oka, hogy az utazás utolsó harmadában kellett átkelnünk a két nagy óceánon, és hogy az amerikai kontinensek drágábbak, mint Ázsia, ahol az út elején 2 évet töltöttünk.

Ezzel együtt állítjuk, hogy kevesebből is ki lehetett volna hozni és ma már akár komolyabb félretett összeg nélkül is el mernénk indulni. A „Na de miből?” kérdést annyiszor megkaptuk hozzászólásokban és az előadásaink végén, hogy 2016-ban erre a témára felépítettünk egy előadást, ami aztán hatalmas siker lett és a teltházak sorozatát egy könyv is követte (amelynek utolsó kapható, megmaradt példányai kaphatóak lesznek a Járatlan Utakon Fesztiválon). Mindehhez komoly kutatómunkát is végeztünk, így ma már olyan utazási praktikák, trükkök és módszerek is a tarsolyunkban vannak, amit a nagy úton nem próbáltunk még ki, csak jó lett volna, ha már akkor is léteztek volna, vagy tudunk róla.

Minél lassabban és minél rugalmasabban utazik az ember, annál olcsóbban ki lehet hozni egy utazást, ráadásul állítom és vallom a saját élményeink alapján, hogy így még több tapasztalattal és élménnyel térünk haza, mintha egy megtömött pénztárcával, minden mindegy alapon sokcsillagos szállodákban szálltunk volna meg utazás alatt.

Az olcsó utazás témája akkora, hogy itt most nem is mennénk bele konkrétumokba, de ha a kerekasztal beszélgetés alatt kérdeztek akár étkezés, akár szálláskeresés, akár közlekedés vagy bármilyen más témában, nagy örömmel válaszolunk.

facebook.com/cyclingthe360

Adorján Flóra

Könnyű utazás. Talán ez az a szó, ami legjobban jellemzi azt, ahogy utazom. Könnyű, mert általában elég egy hátizsák, mert a legfinomabb mindig a street food, a legautentikusabbak pedig a fő turistaútvonaltól távolabb eső látnivalók.

2018 januárjában kaptam fel a hátizsákom és indultam neki Délkelet-Ázsiának. Éltem Vietnámban és Malajziában, meglátogattam Balit és Thaiföldet is. Egy év… átlagosan napi $10 (szállással). És mindezt hogyan? Stoppolással, Workaway-el, egy napi költést követő alkalmazással, a komfortzóna kitolásával és fegyelemmel, ám kevés lemondással.

A kerekasztalon igyekszem megosztani azokat a tapasztalatokat és tanulságokat, amivel Ti is könnyen és olcsón járhattok a világban.

Instagram

Daróczi Szilárd

Daróczi Szilárd vagyok, lassan két éve utazom egyetlen hátizsákkal. Ez idő alatt rengeteg mindent megtanultam minden egyes utamon. Főleg azt, hogy egy-egy országban hogyan lehet a legolcsóbban hosszabb időt, akár hónapokat is eltölteni. Rengeteg olyan apró praktikáról mesélek majd, amelyeket ha megfogadsz, rengeteget spórolhatsz a szálláson, étkezésen, utazáson. És ami a legjobb az egészben, az az, hogy ha ezeket a trükköket alkalmazod, semmiről sem kell lemondanod. Ráadásul egy átlagos kéthetes út árából akár hónapokig kalandozhatsz.

Kőrösi Kitti és Márton Milán

Összesen 19,5 hónap, 12 ország, 22 repülőút, 2 hátizsák, 6,5 hónap önkénteskedés 8 különböző helyszínen Ázsiában és a Karib-térségben, több száz kedves és izgalmas ember és több ezer csodálatos pillanat. A NAGY utunkat maximum 5 hónapra terveztük előre, mert nem hittük, hogy tovább fogunk maradni. De ahogy teltek a hetek és a hónapok, egyre több ajtó nyílt ki előttünk és egyre ügyesebben terveztük meg a napjainkat. Mindehhez persze szükség volt arra, hogy lejjebb adjuk az igényeinket, de cserébe sokkal értékesebb és örök dolgokat kaptunk az utazásunktól.

Minden perce megérte!

Válaszokat kaphattok arra, hogy milyen több hónapon keresztül utazni és egy hátizsákból élni, mikre kell és érdemes odafigyelni, hogyan lehet spórolni, valamint hasznos tippeket és tanácsokat kaphattok hosszú utazással kapcsolatban.

Facebook
Instagram

Vándorboy

Vándorboy vagyok, nem áll tőlem messze a kalandozás, ezen fesztivál létrehozója, működtetője vagyok.

Korábban független rádióztam, Buddhista Főiskolán tanultam, világutazó lettem, majd  s egyébként túravezetőként dolgozom több cégnek is, 33 országban már csoportokkal is voltam.

Utazásaimról, gondolataimról  a http://vandorboy.com/ blogomban olvashattok.

13 évig stoppoltam a világban, elég hosszú ideig, hogy érdemben szóljak a témához. Minimál pénzből éltem, napi 3-5 usd-ből évekig… de az ilyen utazás megtanított arra, hogy a boldogsághoz kevés pénz kell.. sőt..!

A blogomban erről írtam: http://vandorboy.com/utazasaim-osszegzese/

A kerekasztal beszélgetésen végig nem leszek ott, de pár sztorival, ötlettel biztos gazdagíthatom az érdeklődőket.

vandorboy auto

Németh Ákos

Boros Eszter

Hol kezdődött? Amikor gyerekként apukám kelet-európai stoppolós történeteit hallottam? Amikor először léptem le a repülőről egy másik kontinensen? Vagy talán egy könyv vagy film inspirált igazán? Sokak szerint rendszeresen utazom és igazuk is van. Annyi biztos, hogy évente többször vagyok úton hátizsákkal. De igazából barátokat látogatok meg itt-ott Európában. A lassú “immersive”  utazás nem adatik meg olyan gyakran. Legmeghatározóbb utam 2018-ban volt, ahol nyolc hónap alatt négy kontinensen jártam, önkéntesként Új-Zélandon és egy amazoni eco-lodge-ban, a Sziklás-hegység lábánál és nyolc héten át Saint-Jean-Pied-de-Porttól Santiago de Composteláig jártam. Ez az út és még rengeteg rövidebb kiruccanásom mindenre megtanított. Mások értékrendjét megtapasztalni és kipróbálni, a határainkat feszegetni és ettől megerősödve folytatni az utat, bízni és hinni magunkban és másokban; és persze megannyi kis és nagy természeti csodát meglátni. Így közelebb kerültem önmagamhoz és ahhoz amivel szeretnék foglalkozni.

Részmunkaidőben dolgozom, szervezek egy fiataloknak szóló nyári képzést “Karrierutak a közjóban” címmel, és amikor tehetem utazok. Utazások alatt, előjön belőlem a művész: rajzolok és festek. Lépésről lépésre valósítom meg álom-utazásaimat.