Kerekasztal

Stoppolásról A-Z-ig

Stoppos kisokos nemcsak stopposoknak

Az első hüvelykujj emeléstől a profi ride & jump-ig.
Stoppoltál már? Szeretnél stoppolni? Félsz stoppolni? Idegesítenek a stopposok? Vagy csak nem érted, hogy működik ez az egész?
Gyere, ülj le hozzánk, bízz bennünk, van pár jó sztorink…
Ez az a workshop, ahol nem blogíró, könyvkiadó, Facebook-posztoló, pénzért okoskodó megélhetési utazók osztják az észt. Mi azért leszünk ott, hogy amit valaha is tanultunk úton-útfélen, megosszuk Veletek.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Bors Adrián

Stoppos vagyok. 13 éve stoppolok, eddig körülbelül 180 000 km van mögöttem hüvelykujjal. De sosem a mennyiség, hanem a minőség… :] HungaroHitch for president!

Weblap

Miért a stoppolás az utazás legintenzívebb formája?

Magyarországon minden harmadik fuvar: “… ugye már nem vesznek fel…?”

Ruszcsák Anita

Hat éve kezdtem utazni, minden egyes alkalommal egyre messzebb tolva a korlátaimat. Három éve, amikor Dél-Franciaországban önkénteskedtem, alacsony költségvetésből éltem, de fel akartam fedezni a környéket. A vonat drága, a busz ritkán jár, a telekocsi pedig az autópálya bejáratánál vesz fel. Akkor már mindegy, kipróbálom a stoppolást! Azóta már legalább 10 000 km-t tudhatok magam mögött, végigstoppoltam Franciaországot, Mexikót, jelenleg pedig a dél-amerikai utamat tervezem, ahol kizárólag stoppal fogok utazni.

Költségmentes utazási mód, nagylelkű és nyitott helyiekkel való találkozás, teljes szabadság. A stoppolás nemcsak egy utazási, hanem életforma. De mi is a stoppolás titka? Miért vesznek fel? Hogyan, hol kezdd el? Hogy öltözz? Milyen biztonsági előírásokat kell betartanod? Mindezekről szó lesz a kerekasztal-beszélgetés során a stoppolási gyorstalpaló alatt.

Sztori: Egy középkorú, aranyos francia férfi vett fel a velem egyidős autójában. Beszélgettünk a családjáról, az utazásaimról, az önkéntes munkámról. Fél óra múlva azt mondja, hogy ne haragudjak, de egy valamit el kell intéznie. Letér egy földútra, sehol senki, csak földek és erdő. A lábamnál egy kalapács. Megáll, kiszáll az autóból, kivesz egy nagy szemeteszsákot a csomagtartóból. Izzadok, a szívem a torkomban dobog, kutatok a gázspray-m után. Lerakja a szemeteszsákot, visszaszáll az autóba és elindulunk. Elvisz a városig, ahova akartam menni, a kezembe nyom néhány gyümölcsöt és megköszöni, hogy megismerhetett és hogy ilyen jót beszélgettünk. Nem minden az, aminek látszik és a világ tele van jó emberekkel. A stoppolás pedig minden alkalommal visszaadta a bizalmamat az emberiségben.

Vándorboy – Csonka Gábor

Vándorboy vagyok, a http://vandorboy.com/ blog írója, klasszikus hátizsákos utazó, aki 13 évig stoppolt körbe a világon és így eljutott 155 országba.

Sztori: Stoppolás volt az életformám, low budget utazás az életem.. rengeteg sztorim van és biztos tudok jó ötletekkel szolgálni az éppen útra lépőknek, akik ezt a speciális utazási fajtát és önismereti utat választják.

Zichó Viktor

Stoppal közlekedek majdnem minden utamon. Olyan sok és olyan különböző fajta emberrel találkozok útjaim során, hogy nem is tudok leállni. Szerintem ez a világon a legjobb személyiségfejlesztő, mert megismerhetem az adott embert, de nem tartózkodok vele olyan sokáig, hogy rámragadjon a jelleme. Így a nap végén csak átgondolom, kiben mi volt az a tulajdonság, ami értékes és tanulok belőle. Próbálok minél több, minél különlegesebb járművet kipróbálni, mert egyszer élek. Eddig az utánfutós traktor, a kanalas markoló, a robogó, az E 63 AMG Merci és a rendőrautó viszi a prímet, de még szeretnék hadi járműveket, hajót és mentőt stoppolni.
Ne csak az utazási költség nullára redukálására gondolj a stoppolás alatt! A stoppolás nyújthat fokozott kényelmet, gyorsaságot, gasztronómiai élményt, kulturális művelődést, nyelvtanulást vagy egy életre szóló élményt. A beszélgetésben kiderül, hogy is működik ez a világ különböző országaiban.
Sztori: Egyszer elstoppoltam Komáromtól a Perzsa Öbölig.