Kerekasztal

Az iszlám országai

Szaharai Afrika és Közel-Kelet – utazás iszlám országokban

Sajnos rengeteg tévhit és előítélet él azokban, akik csak a médiából ismerik ezeket az országokat és a muszlim embereket.

Rengeteg csodálatos természeti látnivaló az Atlasz hegységtől a sivatagi dűnéken át, gyönyörű muszlim építészet – erődöktől palotákon át a mecsetekig -, és hihetetlenül vendégszerető, kedves emberek várnak arra, aki legyőzi az előítéleteit és útnak indul. Sajnos vannak helyek, melyek nem utazhatók biztonságosan (Szíria, Líbia, Jemen, stb.) de reméljük, hamarosan ezekbe az országokba is el-/visszajuthatunk.

Mire figyeljünk, ha nőként az iszlám országaiban utazunk? Mik az öltözködési, viselkedési, vagyis az illemszabályok? Mit tegyünk, ha megkérik a kezünket és mit, ha nem? 🙂

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis)

Dr. Valiskó Gyöngyi (Valis) vagyok, végzettségemet tekintve gyógyszerész/közgazdász. 17 évesen indultam el először önállóan hátizsákkal világot látni, azóta 111 országba jutottam el, van, ahová úgy hozta az élet, többször is. Gyakorlatilag minden szabadságomat és pénzemet azóta is utazásra költöm, mert az utazási függőségem nemhogy javult, inkább romlott az évek alatt. Mivel az utóbbi években – az internetes információ dömpingnek, olcsó repjegyeknek, stb. köszönhetően – rengetegen turistáskodnak, szinte kizárólag holtszezonban utazom, inkább a monszun vagy az 50 fok, mint hordákban az orosz vagy kínai turista.

Több mint 20 éve kezdtem Európán kívüli földrészeket is bejárni és első kenyai utamon szerettem bele Afrikába, amire semmiféle racionális magyarázatot nem tudok adni. Azóta 25 afrikai országba utaztam, de bejártam a Közel-Kelet számos országát is. Azon szerencsés utazók közé tartozom, akik végigbuszozták Jement és még megcsodálhatták Szíriát a háború előtt.

Sztori: 2007 telén bejártam egész Jement, Sanna mézeskalács városától a Hadramaut völgyön át a sivatag Manhattenjének tartott Shibamig. Ehhez először is férjhez kellett mennem (!!!), majd minden városban megismertem legalább egy rendőrt, megittam életem legdrágább sörét, ültem tizenketted magammal 30 éves Peugeot-kban, jártam a világ egyik legnagyobb állatpiacán, fogtam zsinórral tonhalat, és közben igyekeztem egyszer sem levenni a hidzsabot a fejemről.

Galgóczi István

Három évet éltem az iszlám világában, sok arab és nem arab országban megfordultam. Az arab nyelv ismeretében sokat segített, hogy beszélgettem a helybéliekkel, akik sok érdekes dolgot elmondtak, megmutattak. Az utazásaim élményeiről szoktam írni, előadni. Ilyenkor sokan kérdeznek egy-egy utazással kapcsolatban, és örülök, ha másoknak segíthetek az elindulásban.