Kerekasztal

Miért gondoljuk, hogy itthon nincs kaland? Magyarországi, kárpát-medencei utazások, túrák

A Járatlan Utakon témakörében maradva nem a nagyvárosokról, nem a megyeszékhelyek fő látványosságairól szeretnénk beszélni, nem is vesznénk el a túrák világában, hanem a rejtetettebb kincseket szeretnénk bemutatni, amit az embereknek látni kell, de nem is tudják, hogy merre induljanak vagy sok esetben nem is tudják, hogy egy adott helyet érdemes megnézni.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Dr. Fülep Teofil (VeloTeoFoto.net)

Számomra túra az egész élet, gyalog és kerékpárral járom Magyarország tájait 1990 óta, ahová csak sikerül eljutnom. Túravezető és idegenvezető vagyok, 12 évig kutattam a hazai hegyvidékeken, mindenhol érdekes felfedezések és kalandok várnak. A belföldi és a külföldi útjaim és túráim egyformán értékesek és fontosak, amelyekről az utazás, túra, fotó, fenntarthatóság – kerékpáros életmód honlap-blogomon írok.

Nagyon menő messzire menni (és valóban menő!), ismerjük meg a világot kedvünk és lehetőségeink szerint – de a kiindulóalap mindig a kis hazánk. Magyarország és az egész Kárpát-medence mérhetetlenül gazdag és varázslatos, csak ennek megismerésével értékelhetjük a távoli tájak csodáit. Itthon élvezhetjük az egyszerűbb szervezés és rövidebb időráfordítás előnyeit, és talán olcsóbb és biztonságosabb. A felfedezés és a kaland élménye mindig ugyanaz, mint akár a világ végén, sőt szülőföldünk a legjobb gyakorlópálya. Ezekről beszélgetünk majd a kerekasztalon!

Murányi Péter

A tengeren túl váltam felnőtté, s mikor visszatértem, eléggé más szemmel láttam a Kárpát-medencét, mint szokták. A sajátos nézőpont a sok változás ellenére is megmaradt. Vérszemet kapván a hazaköltözés mámorától próbáltam tovább haladni a romlatlan, romantikus kelet felé és letelepedni Erdélyben. Ez csak mérsékelten sikerült, mindenesetre laktam egy pár helyen a transszilván dombok-hegyek között is. Bőven több, mint százszor stoppoltam Pest meg Székelyföld között, és eddig még egyszer sem kellett az árokban éjszakáznom.

Főleg a természet érdekel, úgyhogy leginkább folyókról, kirándulásról, madarakról, növényekről tudok beszélni, na meg emberekről, népekről egyfajta amatőr antropológusi, lélekbúvári szemszögből. Volt, hogy közelről ordított a medve a koromsötét fenyvesben, vagy álló vonatban dideregtem át a téli éjszakát a balassagyarmati pályaudvaron, de ezek az élmények elenyészők az aranyló őszi tájak ragyogásához, vizek nyári csillogásához képest. Szeretem a hazámat, ezt a nyelvet meg kultúrát és azon vagyok, hogy a rossz angol-vacak sör-hitvány pizza globalizációjában minél több megmaradjon a mélyebb érzésből és árnyaltabb gondolkodásból.

Több infó: https://aldebaran99.substack.com