Kerekasztal

Külföldi munka, kivándorlás, ösztöndíjak, önkéntesség

Hol, mit, mennyiért, hogyan találd meg?

Világgá mennél, de nem tudod, hogyan tedd? Szeretnél egy másik országban élni, szakmailag fejlődni és bővíteni a saját határaidat? A legjobb helyen jársz most, kifogásoknak itt nincs helye! Diákként megpályázhatsz tanulmányi ösztöndíjakat, pályakezdőként jelentkezhetsz önkéntes programokba, megfelelő munkatapasztalattal pedig szerencsét próbálhatsz a külföldi munkaerőpiacon is. Csupán egy nagy adag kíváncsiság és bátorság kell hozzá, hogy elindulj. Lehetőségek egész tárháza vár rád.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Hegedüs Lilla

Hegedüs Lillának hívnak és az elmúlt években számtalan helyen önkénteskedtem. Tanítottam gyerekeket perui nyomornegyedben, autistákkal foglalkoztam Vietnámban, jógát oktattam egy nepáli kolostor mellett működő meditációs központban. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem az önkéntes munkák során, az egyéni keresen és szervezésen át a teljesen szervezett úttól indulva. Önkéntesként utazni nem többet, mint annyit jelent nekem, hogy a tudást, szeretet, a másokon való segítés áldását a saját magam megismerésével ötvözhetem, ez egy életforma. Sokkal inkább tanítanak sokszor engem azok az emberek, gyerekek, állatok, akikkel foglalkozom, mint amennyit szerintem én adhatok nekik. Ezek mellett pedig a felénk zalaegerszegi kislányból, aki anno elindult, mára vagány világcsavargó bátor nő lett, hála azoknak az embereknek, akik megérintettek 1-1 munkásság alatt. Ezekből az élményekből pedig megírtam L•ÉLEK címen megjelent könyvem is. 🥰

Müller Kinga (VANdorland)

Müller Kinga vagyok, lakóautók tervezésével és építésével foglalkozom, és ezt a csodás témát, szerelemprojektből lett vállalkozásomat is tulajdonképp életem legnagyobb kalandjának köszönhetem, ami egy norvégigai önkéntességgel indult.

Elindultam egy igazán drága országba, ahol szerettem volna lelassulni, időt eltölteni, és rálelni életem „témájára”, miközben kalandozok, élményeket gyűjtök, tapasztalok. Önkéntesként tettem mindezt, majd az önkénteskedés után külföldi munkavállaló lettem.

Nem ez volt önkéntes pályafutásom eleje, itthon is rengeteget segítettem civil szervezeteknek ebben a formában. Dolgoztam mélyszegénységben élőkkel, újítottam fel házat hajléktalanoknak, tettem aktivistaként egy bringabarátabb Budapestért is – mindez sokat formált a személyiségemen is.

Ezek után azért választottam külföldön is az önkéntességet, mert reméltem, ezáltal jobban megismerhetem a helyi embereket, szokásaikat, és betekintést kapok a hétköznapjaikba is. Ezekről az élményeimről is fogok mesélni a kerekasztalon, és önkéntes tapasztalataimat, norvégigai munkatapasztalataimat is megosztom.

E-mail
Facebook
Insstagram

Boros Eszter

Néhány sarokkő: éltem 3 évet Maastrichtban, összeadva egy évet Limában és már több mint tíz évet Berlinben. 

Most már német-magyar kettős állampolgár vagyok. Ez nem csak egy hosszú adminisztrációs, de érzelmi folyamat is volt. Itthon és Otthon. “Nyaralás” Magyarországon. Kettős értékrendszer. Mindenhol, de sehol se igazán otthon. Valahonnan mindig hiányzok valaki mindig hiányzik.

Az évek alatt sok önreflexióval, olvasással és beszélgetéssel sikerült ezekre a kihívásokra válaszokat találnom. Így most másokat is tudok e témákban útba igazítani. 

Többek között, például, az önkénteskedést ajánlom a beilleszkedés legizgalmasabb módjának. Nem csak személyiség- és nyelv-fejlesztésre, hanem igaz barátságok kialakítására is fantasztikus lehetőség. 

Akárhol jártam, hosszabb-rövidebb én magam ideig önkéntesnek is álltam: a perui dzsungelben, egy új-zélandi gyümölcsösben, valamint a “Berliner Tafel” élelmiszerbank elosztójában vagy egy menekült szálláson is. 

Rutterschmid Rebeka

Először 2013-ban önkénteskedtem, amikor még 17 éves voltam. Azóta is fontos szerepet játszik az életemben, minden évben próbálok 1-2 projektben részt venni, legyen az rövidebb vagy hosszabb terjedelmű. Voltam Németországban, Dél-Koreában, Costa Ricán, Izlandon és Észtországban már workcampben és Spanyolországban 10 hónapot töltötem az akkor EVS-nek nevezett program keretei között (ma már: Európai Szolidaritási Testület – European Solidarity Corps (ESC) ). Itthon szervezeteknek, alapítványoknak szoktam cikkeket fordítani, és a TEDx Liberty Bridge Women lelkes önkéntese vagyok, immár harmadik éve vettem részt a nemrég megrendezett eseményen. Jelenleg az IBM-nél dolgozom, ahol ugyancsak támogatják az önkénteskedést, jelenleg egy gyermekkórháznak és a Vöröskeresztnek segítünk.