Kerekasztal

El Camino Party

Élmények, tapasztalatok, kérdések, válaszok.
Fórum készülőknek, indulóknak, hazatérőknek.

Néhány éve caminós körökben felvetődött, hogy legyen egy rendszeresen működő fórum, ahol mód lesz a zarándokélményeket megbeszélni, ismét átélni, a tapasztalatokat átadni. Ekkor kezdődött négy olyan zarándok szervezkedése, akik már maguk is több El Camino útvonalat jártak végig, így jött létre az El Camino Party. Egy hely, egy lehetőség tapasztalt és jövendő zarándokok számára beszélgetni, élményt megosztani, hangulatot felidézni, kapcsolatokat teremteni. Miért is gondoljuk úgy, hogy segítségre lehetünk? Ha nem is tudunk mindent a Szent Jakab utakkal kapcsolatban, de sok mindent láttunk, tapasztaltunk eddigi útjainkon. Együttesen 9 ország 38 Szent Jakab útvonalán kb. 39 800 km-t tettünk meg gyalogosan. Hisszük, hogy a személyes tapasztalatcserének nincsen alternatívája, de amikor a covid idején kényszerből mi is az online térbe kényszerültünk, összejöveteleinkre akkor is igényt tartottak a zarándokok. Büszkék vagyunk azokra a társainkra, akikkel rendezvényeinken találkozhattunk és segítségünkkel, útmutatásainkkal eljutottak Santiago de Compostelába. Gyertek, kérdezzetek, beszélgessünk a felkészülésről, indulásról, magáról az útról és a hazaérkezésről!

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Kovács Erika

2017-ben jártam először a Caminón és mint sok első caminós, én is a legismertebb Francia Út 800 kilométerén sétáltam. Egy 2 éve feldolgozásra váró probléma miatt döntöttem úgy, hogy elindulok. Inkább elmélkedés helyszíneként tekintettem az Útra, mintsem fizikai kihívásként. Fizikai felkészültséggel éppen ezért nem is rendelkeztem, inkább mentálisan készültem az útra. 2016-ban valahogy szembe jött velem a médiában az El Camino és mivel én hiszek abban, hogy soha semmi nem véletlenül történik velünk, el kezdtem olvasgatni, hogy mi is ez a Camino. Végül arra jutottam, hogy ha annak a sok csodának a fele is igaz, amit írnak, akkor én már egy jobb és boldogabb emberként fogok visszatérni. Nem voltak nagy elvárásaim az Úttal kapcsolatban, de bátran kijelenthetem, hogy sokkal többet kaptam az úttól, mint reméltem. A táj csodálatos volt, sosem voltam egyedül és mégis egyedül voltam, illetve én voltam önmagammal. Mivel nem volt más feladatom a 35 nap alatt, mint elgyalogolni A-ból B-be, a vitt gondolataimat, érzéseimet is szépen sikerült feldolgozni, letisztítani. Hát…ez volt a kezdet! Aztán szépen „függő” lettem. További 3 caminon végigmentem és 2019-től az érdeklődésem az önkénteskedés felé fordult. Úgy éreztem, hogy szeretnék néhány morzsát visszaadni a zarándokoknak abból a sok jóból, amit az útjaimon kaptam. 2019-ben a Portugál Út lezárásaként kezdődött a „hospitalera pályafutásom”: 2 hétig Muxiában, az Albergue Delfinben önkénteskedtem. Majd 2020-tól minden évben Fisterrában a Por Fin-ban segítek több hónapot, ugyanis nekem ez a hely a szívem csücske, a Világ vége és a Világ közepe is!
Akár zarándokként, akár önkéntesként érdemes megpróbálni, mindkettő olyan érzés, mintha egy másik bolygón lennénk! Imádom!

Facebook

Pintér Andrea

Notórius visszajáró vagyok és – mint oly sokan közülünk – Camino addiktív személy. 12 évvel ezelőtt az átlagosnál is kevesebb fizikai felkészültséggel, de mentálisan erős akarattal és hittel indultam el először a Camino Francés 800 km hosszú útján. Akkor még azt gondoltam, hogy egyszeri alkalomról lesz szó, de szinte még haza sem repültem, máris erős visszavágyódást éreztem. Azóta többször is útra keltem és több El Camino útvonalat is bejártam. 2014-ben hospitalera (zarándokfogadó) önkéntesként igyekeztem visszaadni valamicskét abból a tengernyi jóból, amit az úttól kaptam. Élményeimet, tapasztalataimat az „Andrea az El Caminón” című blogon teszem közzé. Főleg az idősebb korosztályt szeretném biztatni a saját példámon keresztül, hogy soha nincs késő és nincs lehetetlen, csak akarni és cselekedni kell.

Facebook
Weboldal

Podmaniczky Nóra

A túrázás és természetbe járás gyerekkorom óta az életem része, sőt 10 évig cserkész is voltam. Sajnos mindez a főiskola és munka hatására sok időre háttérbe szorult. Amikor először hallottam a Caminóról az első gondolatom az volt, hogy ki az az őrült, aki önszántából keresztül gyalogol egy országon? Majd eltelt 10 év, és munkahelyi kiégés hatására, 2016-ban elindultam az első Francia utamra. Hamar függő lettem, mára el sem tudom képzelni az életem a Camino nélkül. 2019-ben 3,5 hónapot volt lehetőségem kint tölteni Spanyolországban, amiből 2 hónapot gyalogoltam több útvonalat is érintve. Utána pedig 1,5 hónapig fogadtam a zarándokokat Muxíában, a magyar albergue-ben, ami már az első utam óta nagy vágyam volt. A Francia útnak mindig is különleges helye lesz a szívemben és azon kívül is több népszerű útvonalat bejártam, viszont ma már azokat keresem, amelyek kevésbé ismertek.

Facebook
Instagram

Vizy Péter

Cserkészettel kezdtem, hazai túrákkal folytattam, majd 2013 a Francia úton megjártam a Camino legismertebb közel 800 kilométerét. Ez után nem volt megállás, 2014-ben elsétáltam Budapesttől egészen Lisszabonig fél év alatt. Ezt követő években szinte sorban jártam be az útvonalakat szerte Spanyolországban, eddig közel 13000km-t mentem rajtuk. Törekszem, hogy low budget-ben Caminozzak, napi 3-4 euro a limitem, van, hogy sátorban alszok, de előfordultak eléggé extrém helyek is, mint temető vagy csónak. Az utóbbi pár évben, amikor éppen nem sétálok, akkor a világ távolabbi szegleteibe utazom, voltam Új-Zélandon, Peruban, Izlandon … stb, szeretném megismerni jobban ezt az aranyos kis bolygót.

Facebook
Weboldal