Kerekasztal

Volt Szovjetunió, Közép-Ázsia

Volt Szovjetúnió….

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Csonka Gábor (Vándorboy)

Vándorboy vagyok, nem áll tőlem messze a kalandozás. A korábbi életemben is ezt tettem, független rádióztam, Buddhista Főiskolán tanultam, világutazó lettem, majd ezen fesztivál létrehozója, működtetője vagyok, s egyébként túravezetőként dolgozom több cégnek is, 33 országba már csoportokkal is voltam.
Utazásaimról, gondolataimról  a blogomban olvashattok.
Fiatalkoromat a Szovjetunióban töltöttem, ott érettségiztem le 16 évesen. Azóta is voltam Baltikumban, Távol Keleten,  és többször visszajárok Kaukázus és Közép-Ázsia környékére. Képben vagyok, tudok érdemben tanácsokat adni, sztorizni is ha kell.. de mindenkit bátorítani akarok, hogy induljon el arra, mert ugyan múlt utazás, de ott még más emberi kvalitások vannak, amik Európából már kiveszni látszanak.

Matolcsi Zita

Matolcsi Zita vagyok, általában egyedül utazom és azok a helyeket részesítem előnyben, ami általában kimaradt a turistakaluzokból.

Az USA-tól Oroszországig sok helyen megfordultam már. Utazásaim során rengeteg különleges élményben volt részem, rengeteg veszélyes, de sok örömteli helyzetben is. Legyek éppen a bolygó bármely pontján, mindenhol megtalálom a közös hangot az emberekkel.

Schmidt Péter

A vízumok és bürokratikus kérdések, mindig is a bilaterális kapcsolatrendszerek, és politikai érdekszférák alapján alakult ki a történelem folyamán. Foglalkoztunk pakisztáni, indiai, bangladesi, iráni, szudáni, mali, szomáli és egyenlítői-guineai vízum problémákkal is. Nincsen egyedi eset, minden szituáció és konzulátus más és más. Az iráni vízum is mindig csak bonyolódik az autós (szárazföldi) utazók kárára. A vízumok és bürokrácia terén sajnos kettős megkülönböztetés érvényesül számos országban, amely légi úton vízummentes (vagy VOA), de szárazföldi úton vízumköteles (csak konzulátuson át). A vízumokon kívül, gépjárművel utazás esetén, Afrika és Ázsia számos országa Carnet de Passage (gépjármű vám útlevél) köteles, amely megkönnyíti a határátkeléseket. A RO-RO hajóztatás esetén ATA Carnetre van szükségünk. Carnet de Passage egy közel 100 éve létező nemzetközi dokumentum, amellyel egykor Almássy László gróf, mint az osztrák Steyr cég disztribútora juttatta le a gépkocsikat Egyiptomon keresztül brit Szudánba. Carnetről is lehet kérdezni A-tól Z-ig.