Kerekasztal

Utazók felelőssége, utazások kommunikációja, kultúrák és értékítéletek

– avagy hagyjuk, hogy a kultúrák „vezessenek minket”

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Hudanik Zsolt (rolitura.hu)

Sok évvel ezelőtt egy hírtelen ötlettől vezérelve Korzikára utaztam – a kalandtúrázás hajnalán – egy csoportos, buszos-sátras utazás keretében, lecsapva egy last minute ajánlatra. Néhány GR20 túranap, egy kis bringa, majd kanyoning után, a hazautazást követően a szervező csapat mellé szegődtem nyári, „idény” munkás túravezetőként. 

Érdekelt az utazások háttere is, így rendszeresen bejártam a korzikai utazást szervező irodába kávézni. Így, lassan az utazásszervezés és a túravezetés lett a fő állásom.  Több utazási iroda munkájába belelátva, sok tapasztalat és tanulás után a Rolitúra háttér szervezőjeként dolgozom. 

Weboldal

Bárány Róbert

Nehéz magamról írni. Nem is szeretek. Minden csak úgy folyik az életemben és egyszer csak összeáll valamivé. Geográfus vagyok és urbanista aki egy ideje útifilmeket készít, így házasítottam össze a nagyon régi szenvedélyeimet egymással. A kíváncsiságomat az alkotási vágyammal, a hangulatfestést az utazásokkal. Zsigeri dolgok ezek. Szeretnék a jelenben lenni. És csak akkor tudok, amikor utazok. Jelenleg az Ózon Network Egyenlítő című műsor szerkesztője vagyok.

Matolcsi Zita

Matolcsi Zita vagyok, egyedül utazom. Bejártam az USA-t, Oroszországot, Törökországot és számos más országot is, megmásztam magas hegyeket, például a Triglavot. Legutóbb(a napokban tértem haza) a Caminot jártam, 1000 kilométert gyalogoltam, nem hagyományos módon, az én Caminom kicsit más volt, mint a megszokott.

Szilasi Ildikó

Szilasi Ildikó Hermina vagyok, kulturális antropológus, afrikanista, az Utazz Afrikába Utazási Iroda ügyvezető-tulajdonosa. 2004 óta járom elsősorban Afrika tájait, ahol 28 országban sikerült megfordulnom. Vezettem expedíciót Kongóba és Angolába, szerveztem fesztivált a szenegáli Dakarban, és tehenet kaptam a namíbiai hereróknál. Hogy csak néhányat említsek, emlékezetesebb kulturális „találkozásaim” közül. 

Mindig érdekelt, és máig foglalkoztat, hogyan viselkedünk „jól” egy, a Magyarországon megszokottól merőben eltérő kulturális közegben, mint szub-szaharai Afrika, főképp vidéken, az elzártabb közösségekben. 

Szokásom mondani, hogy az én munkám utazásszervezőként 80%-ban abból áll, hogy utazni vágyó, de mégis az Afrikát övező negatív sztereotípiák miatt aggódó utazókat meggyőzzem, merjenek utazni Afrikába. 

Az is foglalkoztat, vajon hogy lehet az, hogy nem történt még velem nagyon kellemetlen incidens Afrikában, holott számos utazótól hallom, hogy innen vagy onnan visszatért, és oly sok rossz dolog történt vele. Kirabolták, átverték, stb. Vajon kinek a felelőssége, hibája a kellemetlen utazói helyzetek kialakulása? És hogy viselkedjünk egy ilyen szituációban?

Másik kiemelt érdeklődési köröm a felelősségteljes utazás. Az utazzafrikaba.hu is egyfajta felelősségteljes turisztikai szolgáltató, és konkrét példákon keresztül, a fejlesztési projektek támogatásától kezdve a helyi nők turisztikai bevonásáig szeretném megosztani ezzel kapcsolatos gondolataimat, a kerekasztal résztvevőjeként.